Izabrana riječ godine Oxfordskog rječnika: Pogledajte koja je riječ u pitanju

Popularnost ove riječi seže barem do osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali je rijetko korištena do ove godine.


words in the dictionary
Ilustracija: Envato

Termin ‘vax’ ili ‘vaxxed’ (engl. vakcina, vakcinisani) izabran je za riječ godine od leksikografa Oxfordskog rječnika engleskog jezika (OED), javlja BBC.

Upotreba riječi koje se odnose na vakcine naglo je porasla u 2021. zbog Covida, pri čemu su riječi dvostruko-vakcinisani, nevakcinisani i antivakseri riječi koje su bile posebno često u upotrebi, prenosi tw.news.co.uk.

Glavna urednica OED-a Fiona Mekferson (McPherson) kaže da je ta riječ bila njihov očigledan izbor jer je ostavila “najupečatljiviji utjecaj u društvu”.

Popularnost ove riječi seže barem do osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali prema našem korpusu rijetko je korištena do ove godine. Kada se tome još doda svestranost ove riječi u formiranju novih riječi poput ‘vaxxie’ (slikanje selfija dok primate vakcinu), vax-a-thon (masovna vakcinacija), vaxinista (onaj koji se hvali da je primio vakcinu i promovira to na razne načine) – postalo je jasno da je riječ ‘vax’ ta koja se izdvojila iz gomile drugih riječi, pojasnila je Mekferson.

Vax i vaxx su prihvaćeni načini pisanja, ali oblik s jednim x je češći.