U novoj studiji čak 63 studenta priznali da su seksualno napastovali nekoga

Ukupno su ispitana 554 studenta, što znači da je 11 posto ispitanika priznalo da su počinili radnje seksualne agresije.


middle age wife at home protecting himself from violent husband - Woman victim
Ilustracija: Envato

Kao dio značajnog istraživanja, 63 muška studenta na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu priznala su da su počinila silovanje, seksualni napad ili druge prisilne radnje tokom posljednje dvije godine. Studenti prijestupnici su među sobom počinili 251 djelo, što znači da je u prosjeku svaki student imao do četiri incidenta. Ukupno su ispitana 554 studenta, što znači da je 11 posto ispitanika priznalo da su počinili radnje seksualne agresije.

Značajna studija, koju je proveo Univerzitet Kent, imala je za cilj osvjetlati seksualno nasilje koje se dešava na kampusu. U sklopu istraživanja provedena su dva istraživanja, a obje su uključivale pitanja o seksualnim scenarijima i stavovima sudionika prema ženama.

U prvom je sudjelovalo 295 studenata sa 100 univerziteta, a u drugom isto toliko studenata sa samo jednog univerziteta. U prvom istraživanju, 30 ispitanika reklo je da su počinili 145 činova seksualne agresije tokom posljednje dvije godine. Seksualna prisila bila je najčešći čin, a zatim silovanje, pokušaj silovanja i neželjeni seksualni kontakt.

Drugo istraživanje pokazalo je da su 33 muškarca počinila 106 čina seksualne agresije tokom protekle dvije godine.

Od 63 počinitelja koji su sudjelovali u prvoj ili drugoj studiji, 37 je prijavilo neželjeni seksualni kontakt, 32 seksualnu prisilu i 30 silovanja ili pokušaj silovanja, rekao je Sam Hales, koautor rada i istraživač na Univerzitetu Kent za The Guardian.

Neki od ovih kaznenih djela bili bi počinjeni neposredno prije polaska na fakultet, uključujući i dok su bili na studiju.

Počinitelji su znatno vjerojatnije podržavali mitove koji opravdavaju kazneno djelo povezani sa silovanjem, npr. žrtve su krive za napad, te da imaju negativnije seksističke i neprijateljske stavove o ženama, na primjer vjerujući da su za mnoge njihove nevolje krive žene, i prijaviti da više seksualno maštaju o štetnom, kao što je fizičko ozljeđivanje svog seksualnog partnera kada za to nisu imali pristanak.

Osnivačica Everyone’s Invited, Soma Sara, brzo je komentarisala izvješće. – Oduvijek smo vjerovali da seksistička uvjerenja, mizoginija i toksična muževnost dovode do predatorskog ponašanja, rekla je Sara za The Guardian.

Važnost razotkrivanja kulture silovanja u cijelom društvu ne smije se podcijeniti.

Seksizam je dio kontinuuma nasilja i kada je bilo koji pojedinac dehumaniziran, postaje ranjiv na nasilje, nastavlja.

Pomozimo muškarcima i dječacima da postanu dobro informirani uzori koji imaju hrabrosti biti proaktivni, prozivati ​​ponašanje i pozivati ​​svoje prijatelje na odgovornost.