Na prestižnom univerzitetu pokrenut je zanimljiv studij: Studenti će učiti kako spasiti svijet

Mlađe generacije shvataju da se moraju aktivno uključiti u spašavanje Zemlje, a to je shvatio i jedan od najprestižnijih univerziteta svijeta – Cambridge.


King’s College Chapel and the Back Lawn, University of Cambridge, Cambridgeshire, England.
Ilustracija: Envato

Globalno zatopljenje, ekološke katastrofe, otapanje ledenjaka, zagađenje i ugljični otisak više nisu fraze ili termini u koje tek rijetki vjeruju. Ovo su svakodnevne vijesti koje bude strah od neizvjesnosti sudbine nadolazećih generacija stanovinika ove planete. Sve više mladih, budućih studenata bira smjerove usmjerene ka rješavanju ovih gorućih svjetskih problema, pa je tako i prestižni univerzitet Cambridge shvatilo da postoji potreba za stvaranjem novog multidisciplinarnog studija, a sve u svrhu poboljšavanja životnih i klimatskih uslova na Zemlji.

Studij naziva Design Tripos proizvod je suradnje Odjela za arhitekturu, inženjerstva i nauke o materijalima i metalurgiji. Design Tripos bi trebao intergirati umjetnost i nauku s ciljem rješavanja globalnih izazova kroz bolje razumijevanje utjecaja dizajna na svijet oko nas – od ljudi pa sve do gospodarstva, prenosi Moj Faks.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pioniri u ovakvom multidisciplinarnom području

To je pionirsko – spajamo umjetnost i nauku pod okriljem kreativnosti i dizajna te gradimo studij da bude što otvoreniji i zanimljiviji, kazao je Michael Ramage, direktor Cambridgeovog Centra za inovacije prirodnih materijala i zamjenik voditelja univerzitetskog Odjela za arhitekturu. – Ne znamo za ni jedan drugi studij koji bi na ovako spojio ova tri predmeta, kaže Ramage.

S ovakvim se smjerom polažu nade i u rješavanje rodne neravnoteže na smjerovima kao što su inženjerstvo, koje ima manje od 40 posto prijavljenih žena. Uz to, planiraju se razmatrati i globalni izazovi na holistički način kroz multidisciplinarni pristup.

Spoj dizajna, matematike i inženjerstva

Stresni izazovi kao što je na primjer postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine i postizanje održivog razvoja za sve, vjerojatno će se rješavati izravno kao izazovi dizajna, a ne kao zasebni matematički ili inženjerski izazovi, kazao je Ramage i nadodao kako kreativnost zahtjeva suradnju i znanje u raznim disciplinama.

Design Tripos će podučavati ‘znati kako’ i ‘znati što’, a sve u svrhu kako bi pomogli u razvoju sljedeće generacije pionira i lidera u industriji, javnoj služni i društvu, kazao je profesor Graham Virgo, viši prorektor za obrazovanje.

Smjer za spašavanje svijeta

Studij je namijenjen studentima koji razmišljaju o globalnim problemima i žele naučiti pomoći u njihovom rješavanju. Također znamo da poslodavci sve više traže multidisciplinarna znanja i vještine timskog rada, pa stoga Design Tripos predviđa i hibridne poslove budućnosti, kaže.