Istraživanje pokazalo: Pandemija kod 92 posto studenata uticala na veći stepen anksioznosti i depresije

Trećina ispitanika se izjasnila da im je mješoviti model nastave adekvatan, dok je manji procenat onih kojima odgovara online nastava.


depression sadness meditation think
Foto: Envato

Pandemija korona virusa kod 92 posto studenata na neki način je uticala na veći stepen zastupljenosti anksioznosti i depresije, što je posljedica manje učestalog druženja i same socijalizacije, pokazalo je istraživanje koje su sproveli studenti Fakulteta političkih nauka (FPN).

Više od trećine ispitanika istraživanja „Stavovi studenata o post COVID 19 periodu“ ocjenom četiri, na skali od jedan do pet, navelo je da je pandemija uticala na promjenu svakodnevnih rutina, dok je mali procenat odgovorio da nije uopšte.

– Samo 20 posto studenata je reklo da im je strah od pandemije bio najveći problem, što nam ukazuje da se mladi nisu imali veliku dozu straha da se zaraze, naveli su autori istraživanja.

Kada je u pitanju održavanje nastave, trećina ispitanika se izjasnila da im je mješoviti (hibridni) model nastave adekvatan, dok je manji procenat onih kojima odgovara online nastava.

– Blizu polovine ispitanika se izjasnilo da im odgovara uživo nastava, što nam govori da je došlo do izrazitog zasićenja online nastavom te da su studenti spremni da se vrate u fakultetske klupe, piše u saopštenju i dodaje da je 15 posto studenata nastavu ocijenilo ocjenom pet, dok je najveći broj ispitanika nastavu ocijenio sa tri.

Oko 70 posto studenata navelo je da je online nastava na neki način uticala na njihovu motivaciju za učenjem, ali se 80 posto njih izjasnilo da im je pomoglo da se lakše organizuju.

Veliki broj studenata nije bio privržen sportskim aktivnostima, niti im je pandemija predstavljala neki vid motivacije da se njima okrenu, ali je istraživanje pokazalo da je manji broj studenata ipak pronalazio razne načine da održava svoju fizičku aktivnost u dozvoljenim uslovima.

Dvije petine ispitanika iznijeli su stav da pandemija nije uticala na to da se osjećaju neaktivnije u odnosu na period prije pandemije, ali da se 40 posto njih okrenulo vježbanju u kućnim uslovima u nekom vidu.

Odluku republičkog Kriznog štaba da vremenski ograniči rad ugostiteljskih objekata, 64 posto ispitanika ocijenilo je ocjenom jedan, dok je istu ocjenu 55 procenata studenata dalo mjeri uvođenja COVID propusnica.

Istraživanje je sprovedeno online i terenskim ispitivanjem u periodu od 16. aprila do 3. maja, a sakupljeno je 933 upitnika popunjenih od strane studenata svih stepena studija i onih koji su završili studije, prenosi portal Danas.rs.