Studentice iz regiona kreirale i predložile novi dizajn džezve

Od dizajna moderne džezve tražilo se nešto novo i originalno.


dzezva
Foto: Voxfeminae.net

Četrdesetoro studenata i studentica dizajna tokom semestra prošle godine istraživalo je porijeklo, tehnologiju izrade i historiju upotrebe džezve, te osmislilo savremenu interpretaciju ovog popularnog i neizostavnog predmeta svakoga kućanstva. Takmičenje je organizovano u saradnji zagrebačkog Studija dizajna i proizvođača kave Barcaffè.

Uz mentorsku podršku Ivane Fabrio, Nine Bačun, Andree Hercog, Mladena Orešića, Nike Pavlinek i Zlatka Kapetanovića dodatno su razvijena 22 rada, a potom je žiri odabrao devetero domaćih finalista/kinja koje se takmiče za titulu najbolje džezve: Dora Čičin Šain, Korana Mileusnić, Dora Pavešić, Noa Poljak, Eva Rodinis, Sevval Samgam, Niko Sentić, Bruna Sladoljev Jolić i Ema Tomašek, prenosi voxfeminae.net.

Od dizajna moderne džezve tražilo se nešto novo i originalno, da ima odmak od tradicije i već viđenoga, karakter koji prenosi poruke mladenačkog druženja, zajedništva i vedrine, ali i tehnološku izvedljivost i racionalnost.

Osim toga, studenti/ce su osmislile i nove vrijednosti u funkcionalnom, dekorativnom i emotivnom smislu imajući na umu sam ritual dok istodobno poštuju materijal, raspoloživu tehnologiju i iskustvo korisnika.

Glasanje je otvoreno za javnost na Velikoj sceni, regionalnoj web platformi za promociju kreativnosti i umjetničkih inovacija, a traje do 7. juna.