Istraživanje: BiH na 26 mjestu po poznavanju engleskog jezika

 Istraživanje: BiH na 26 mjestu po poznavanju engleskog jezika

Foto: Ilustracija

Prema podacima koje je objavila međunarodna kompanija za obrazovanje EF Education First (EF) građani Bosne i Hercegovine nalaze se na 26 mjestu među stanovnicima 72 zemlje svijeta po poznavanju engleskog jezika.

Riječ je o analiza koja je objavljena na osnovu rezultata poznavanja engleskog jezika milion ljudi u svijetu. Iz EF-a ističu kako su podaci pokazali da skoro u svim zemljama žene bolje govore engleski jezik od muškaraca.

Na prvom mjestu ove godine našla se Holandija koja je ocijenjena sa 72,16, iza nje nalazi se Danska sa 71,15, a na trećem mjestu Švedska sa ocjenom 70,81. Slijede ih Norveška, Finska i Luksemburg. Građani svih ovih zemalja pokazali su “veoma visok” stepen poznavanja engleskog jezika.

U drugoj grupi zemalja nalaze se države čiji građani imaju “visok” stepen poznavanja engleskog jezika poput Austrije, Njemačke, Poljske i Belgije. U ovoj kategoriji na 17 mjestu našli su se i građani Srbije koja je dobila ocjenu 59,07.
Bosanci i Hercegovci, ako je vjerovati EF-u, umjereno poznaju engleski jezik. Naime, naša zemlja našla se na 26 mjestu sa ocjenom 56,17, a iza nje nalaze se Južna Koreja, Italija, Francuska, Hong Kong, Vijetnam, Indonezija i Tajvan.

Na posljednjih deset mjesta po poznavanju engleskog jezika su stanovnici Salvadora, Omana, Kuvajta, Mongolije, Alžira, Saudijske Arabije, Kambodže, Laosa, Libije i Iraka.

(Nezavisne novine)

STUDOMAT

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.

Možda te i ovo zanima?