Uživajte s prijateljima u ukusnoj toploj čokoladi pripremljenoj na tri različita načina.

Topla čokolada može se napraviti na puno ukusnih načina, a mi vam donosimo – na francuski, u Red Velvet varijanti te sa bijelom čokoladom i sljezovim kolačićima,

Francuska topla čokolada je bogata i kremasta, a oni koji su je probali kažu kako taj fini, duboki, raskošan okus ne mogu zaboraviti. U nju se dodaje i kafa koja pojačava okus čokolade.

Tu je i recept za fantastičnu Red Velvet vruću čokoladu u koju se stavlja i malo likera od maline. Treći recept je za bijelu vruću čokoladu koja se poslužuje sa sljezovim kolačićima.

Francuska vruća čokolada

francuska topla cokolada

Sastojci za 2 velike šolje ili 4 manje:

  • 1 i po šoljica(od 2,4 dl) punomasnog mlijeka
  • pola šoljice slatkog vrhnja
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • pola kašičice espresso praha po izboru
  • 220 grama crne čokolade sa najmanje 70 posto kakaa, nasjeckane
  • šlag za posluživanje

Priprema:

U šerpi pomiješajte punomasno mlijeko, vrhnje, šećer i espresso pa pripremajte na srednje jakoj vatri dok se oko rubova ne pojave mali mjehurići. Nemojte dopustiti da smjesa zakuha. Uklonite sa šporeta pa ubacite usitnjenu čokoladu i miješajte dok se sasvim ne otopi.

Ako je potrebno stavite još malo na šporet, na laganu vatru da se čokolada sasvim otopi i sjedini s ostatkom. Poslužite toplo uz dodatak izdašne količine šlaga, prenosi wellplated.com.

Red Velvet vruća čokolada

topla cokolada 2

Sastojci za dvije šoljice:

  • 125 grama mliječne čokolade
  • 3/4 šoljice punomasnog mlijeka
  • 1/4 šoljice slatkog vrhnja
  • 1/4 šalice mješavine za kolač Red Velvet (ima u trgovinama)
  • 2 kašile likera od maline Chambord ili domaćeg (nije obavezno, ali poboljšat će okus)
  • malo mlijeka za razrjeđivanje tople čokolade (po želji i potrebi)

Postupak:

Stavite čokoladu, mlijeko, vrhnje i mješavinu za kolače u lonac pa kuhajte na srednje laganoj vatri uz stalno miješanje, dok se ne zagrije. Potom dodajte liker od malina i ulijte u šalice. Ako vam je vruća čokolada previše gusta, dodajte malo toplog mlijeka, prenosi showmetheyummy.com.

Bijela topla čokolada

bijela cokolada

Sastojci za 4 šoljice

  • 4 šoljice mlijeka
  • 170 grama kvalitetne bijele čokolade, nasjeckane
  • kašičica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli
  • sljezovi kolačići

Postupak:

U šerpu stavite mlijeko, čokoladu, vaniliju i so pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne postane glatka. Potom ulijte u šalice, na vrh stavite sljezovih kolačića i poslužite odmah, prenosi celebratingsweets.com.