Fakultet objavio jasna pravila: “Ne uči se iz skripti”

"Upotrebom skripte obezvrjeđuje se akademska težnja za vrsnoćom", poručili su.


ucenje 1

Ekonomski fakultet u Osijeku na početku nove akademske godine izdao je akademski bonton. U njemu se nalaze pisana i nepisana pravila poželjnog ponašanja studenata tokom studiranja, poput onog da studenti ne bi smjeli učiti iz skripti te da odjećom ne smiju privlačiti pažnju kada dolaze na fakultet.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku na početku godine od fakulteta su dobili priručnik koji sadrži pisana i nepisana pravila ponašanja studenata. Radi se o akademskom bontonu gdje se na 26 stranica studentima savjetuje kako se ponašati tokom studiranja, piše Srednja.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Prvi pozdravljaju studenti, a profesori uzvraćaju pozdravom. Neprihvatljivi su skraćeni pozdravi i žargonski rječnik. Mlađa osoba ili osoba bez titule se prva predstavlja osobi starijoj po godinama ili zvanju, jedno je od nepisanih pravila za studente.

‘Upotrebom skripte obezvrjeđuje se akademska težnja za vrsnoćom’

Nakon toga slijedi uputa za odijevanje.

– Odjevni predmeti studenata primjereni su odjeći predviđenoj za susretanje u javnim ustanovama. Izbjegava se privlačenje pozornosti odjećom jer su akademske ustanove usmjerene umnim izazovima i dostignućima, stoji u bontonu.

Nadalje, studentima se ne preporučuje učenje iz skripti.

– Nastavnim gradivom ne ovladava se učenjem iz skripta, nego samostalnim istraživanjem obavezne i preporučene literature. Uporaba skripta obezvrjeđuje akademsku težnju za dostizanjem vrsnoće, piše u priručniku.

‘Ne radi se o službenom dokumentu’

S fakulteta koji je izdao ovaj akademski bonton, kažu kako su ovo samo smjernice, a ne stroga pravila.

– Želimo naglasiti da se ne radi o službeno usvojenom dokumentu nego o neformalnoj zbirci pravila poželjnog ponašanja, kao i pojašnjenjima nekih osnovnih pojmova kako bismo brucoše uveli u akademski svijet, poručuju s Ekonomskog fakulteta u Osijeku.