I najveći problem u radnom okruženju može se riješiti u ova četiri koraka

Stres u radnom okruženju mnogima narušava emotivnu ravnotežu, a pogotovo one situacije koje prouzrokuju više stresa od ostalih.


malo sam pod stresom

Ali, postoje načini da se riješe i najveći problemi, a ovo su četiri koraka koja trebate poduzeti:

Kontrolišite emocije

Vi ste ljudsko biće i zato nemojte zanemarivati svoje emocije. Pokušajte definisati kako se osjećate, a potom razmislite zbog čega se tako osjećate i koje misli su uzrokovale pojavu sumnje, straha i frustracije. Ako birate svoje misli, onda birajte one koje vas čine da se osjećate dobro i sigurno.

Razmotrite situaciju

Kada ste uspostavili emotivni mir, fokusirajte se na problem. Probajte smireno opisati situaciju iz koje tražite izlaz, onako kako bi to učinio novinar ili neko ko nije dio problema. Zapišite sve činjenice – šta se dogodilo i zbog čega se dogodilo, potpuno objektivno. Ispitajte situaciju sa svih strana kako biste je bolje razumjeli.

Napravite plan

Nakon što ste uspostavili emotivni balans i objektivno sagledali situaciju, vrijeme je da krenete na rješavanje problema. Napišite nekoliko alternativa koje bi mogle pomoći – razmislite koje korake bi svaka alternativa podrazumijevala, a zatim izaberite onu koju možete najlakše primijeniti.

Tražite pozitivne strane

Svako iskustvo može vas naučiti kako lakše kontrolisati svoje misli i osjećaje. Svaka situacija, koliko god bila teška, ima svoju svrhu. Jer kako biste inače znali za što ste sve sposobni i sa čim se sve možete nositi?

(AKTA)