Humanitarna organizacija studenata “Ruku na srce”: 260 bajramskih paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica

Humanitarna organizacija studenata "Ruku na srce" jučer je u prostorijama Istiklal džamije u Sarajevu u okviru projekta "Bajram je radost za svako dijete" organizovala podjelu bajramskih paketića djeci iz socijalno ugroženih porodica. Pored podjele paketića, djeca su imala priliku pogledati i prigodan prateći program.


Humanitarna organizacija studenata Ruku na srce 260 bajramskih paketića podijeljeno djeci iz socijalno ugroženih porodica

PR Udruženja „Ruku na srce“, Faris Gurda, ističe da je ovo druga godina kako se realizuje projekat podjele bajramskih paketića:

– Nakon podjele novogodišnjih paketića u decembru, došli smo na ideju da obradujemo mališane i uoči Bajrama. Protekle godine pripremili smo 100 bajramskih paketića, a ove godine čak 260. Posebno sam zahvalan volonterima Udruženja „Ruku na srce“, koji su tokom proteklih nekoliko sedmica svoje slobodne vrijeme izdvajali, čak i u ovim vrućim ljetnim danima, kako bi prikupljali i razvrstavali donacije, pripremali paketiće, te organizovali samu podjelu. Svakako, neizmjernu zahvalnost dugujemo i sugrađanima i kompanijama, koje su nam pomogle u realizaciji ovog projekta, naglašava Gurda, te poručuje kako Udruženje tokom godine realizuje i niz drugih aktivnosti, kao što su: akcije prikupljanja školskog pribora, osnovnih životnih namirnica, instruktivna nastava za školarce, prikupljanje odjeće i obuće u okviru projekta „Doniraj – Vama bespotrebno, nekom korisno“ „Nijedno dijete bez paketića“, te realizacija humanitarnih izložbi umjetničkih radova pod nazivom „Srca osjećaju, ruke stvaraju“.

Jedan od roditelja poručuje:

– Od srca se zahvaljujemo ovim divnim djevojkama i mladićima koji nisu zaboravili na nas i našu djecu, te se iz godine u godinu trude da nam olakšaju i uljepšaju svakodnevnicu. Hvala i svim dobrim ljudima koji su podržali njihov rad.

Bajramski paketići obradovali su djecu iz socijalno ugroženih porodica sa područja Kantona Sarajevo, gdje je podijeljeno 165 paketića. 50 paketića otišlo je u selo Divič kod Zvornika, 20 paketića u Dnevni centar „Gnijezdo“ u Solunu kod Olova, 5 paketića obradovalo je i jednu porodicu iz Mostara a 20 paketića bit će poslano u Srebrenicu.

Realizaciju su pomogli sugrađani, predstavnici kompanija te mediji, koji su prepoznali plemeniti cilj projekta „Bajram je radost za svako dijete“. Najveću zahvalnost organizatori iskazuju Centru za istraživanje i edukaciju “Nahla”, Istiklal džamiji, redakciji časopisa „Elif“, projektu „Albabi“ te kompanijama „AM SUPPORT“ d.o.o. i Gadžo-comerc d.o.o.

Udruženje “Ruku na srce“, vođeno ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženim porodicama, okuplja studente svih fakulteta u Sarajevu, ali i druge mlade ljude, koji pored svojih obaveza slobodno vrijeme posvećuju i humanitarnom radu. Udruženje djeluje pod motom “Znamo da ne možemo promijeniti svijet, ali ponekad je i malo dovoljno da nečiji svijet učinimo ljepšim”. Iza Udruženja je mnogo uspješnih projekata o kojima možete saznati više na www.rukunasrce.ba.

 

(STUDOMAT.ba)