Hobiji kojima povećavate IQ i ne date mozgu da degradira

Starenju je podložno ne samo naše tijelo, već i mozak. Nažalost, da sačuva pamćenje, jasan um i intelekt u starosti ne uspijeva svima. Da bismo sačuvali um i tijelo na njima treba raditi. Počnite odmah.


hobby 1586936300

Prirodno pogoršanje kognitivnih funkcija je normalna pojava kod svake osobe, no neurofiziolozi su uvjereni da se to propadanje može znatno umanjiti ukoliko radimo neke preporučene aktivnosti koje mogu biti i naši hobiji.

1. Čitanje

Čitanje uči um da se fokusira, proširuje rječnik, razvija maštu, analitičke sposobnosti i čini mozak aktivnijim. Osim toga, čitanje je jedan od najboljih načina u borbi sa stresom (nivo stresa se smanjuje za 69%).

2. Igranje šaha

Tokom igranja ove drevne igre, aktiviraju i razvijaju se obje hemisfere mozga, poboljšava se pamćenje, ali poboljšava i strateško razmišljanje.

chess 1586936138

3. Borilačke vještine

Pored toga što učite samoobranu i razvijate svoje tijelo, postižete i jedinstvo duha i tijela, a borilačke vještine povećavaju sposobnost koncentracije, fokusa i održavanja balansa.

4. Pisanje

Bilo to profesionalno ili samo vođenje dnevnika, zapisivanje kreativnih ideja ili ciljeva, pisanje je odlično za vaš mozak, jer od njega traži potpunu aktivaciju, ali i razvija maštu koja je temelj IQ-a.

meditation 1586936185

5. Meditacija

Meditacija pomaže u smanjenju nivoa stresa, krvnog pritiska, jača imuni sistem i poboljšava sposobnost koncentracije. Samo 10 minuta potpunog opuštanja će vam vratiti odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da radi bolje.

6. Sviranje na muzičkom instrumentu

Sviranje instrumenta omogućava kognitivni razvoj i porast IQ-a, ujedno doprinosi kognitivnom razvoju te poboljšanju koordinacije i finih motoričkih vještina.

7. Smijeh

Možda se ne može svrstati u kategoriju tipičnih hobija, ali je zasigurno najbolji lijek. Smijeh opušta um i tijelo, a samim tim naš mozak čini mirnijim i sposobnijim za druge aktivnosti.

smile 1586936254