Grijanje u Kampusu UNSA opet problem: Unis-Energetika pred stečajem zbog dugovanja

Grijanje u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i ove godine je problem. Studenti se tokom predavanja griju na kvarcne peći jer su radijatori hladni. Ovaj problem se ponavlja, a konkretnog rješenja još uvijek nema.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

– Studenti se se mrznu, a kako će biti kad bude mnogo hladnije. I prošle godine smo se grijali na struju na Poljoprivrednom fakultetu. Fakultet za Kriminalistiku i Farmacija nisu platili grijanje i sad ispaštaju i Poljoprivredni, Elektrotehnika i Saobraćajni fakultet koji redovno plaćaju grijanje, napisali su nam ogorčeni studenti koji predavanja slušaju u hladnim prostorijama.

Kako su za “Klix” rekli u Rektoratu UNSA o iznalaženju rješenja za problem snabdijevanja toplotnom energijom korisnika Kampusa Univerziteta u Sarajevu, u utorak 20. oktobra 2015. godine razgovarano je na sastanku kojem su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, predstavnici Toplana i Sarajevogasa i dekani, direktori i predstavnici fakulteta i instituta Univerziteta koji koriste toplotnu energiju u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

– Na sastanku su razmatrani modaliteti hitne realizacije ranijeg zaključka Vlade Kantona Sarajevo da prostor i postrojenja u kotlovnici u Kampusu Univerziteta u Sarajevu preuzmu KJKP ‘Toplane Sarajevo’, radi vršenja proizvodnje i distribucije toplotne energije korisnicima sa sjedištem u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i drugim korisnicima koji su priključeni na tu kotlovnicu, kazali su u Rektoratu.

Dosadašnjem operateru Unis-Energetici, koja od 2009. godine bespravno koristi kotlovnicu u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, prijeti stečaj zbog dugovanja prema Sarajevogasu.

Direktor Unis-Energetike Adil Pašić je za “Klix” kazao da grijanje u Kampusu radi.

– Kupili su grijalice na struju i griju se na struju. Napravili su kalkulaciju, to je valjda isplatnije od onoga što mi nudimo. Kotlovnica je spremna za grijanje, spremni su ljudi i atesti za gorivo. Na zadnjem sastanku s ministrom Kavazovićem je dogovoreno da ćemo dostaviti ugovor o isporuci toplotne energije koji se treba potpisati. Kada oni osjete potrebu da im treba grijanje, valjda će i potpisati, kazao je Pašić. Nije želio komentarisati dugovanja UNIS Energetike prema Sarajevogasu.

U Sarajevogasu su nam rekli da su u toku dogovori radi iznalaženja rješenja problema grijanja Kampusa te da će nakon pregovora imati konkretan odgovor.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X