Grad u BiH stipendira 100 studenata: “Studentima je svaki vid finansijske podrške dobrodošao”

Iz ovogodišnjeg budžeta Grada Trebinja planirano je oko 200 000 KM.


ugovori stipendije
Foto: Jadran Trebinje

Studenti, ali i roditelji koji su došli da potpišu ugovore umjesto svoje djece kažu da im ovaj vid podrške znači i u materijalnom i u moralnom smislu.

– Ovo nije prvi put da dobijam stipendiju, a studiram pravo u Novom Sadu. Nama studentima je svaki vid finansijske podrške dobrodošao, a stipendiju ću da potrošim na sebe. Počastiću se nečim što inače ne bih tražila roditeljima, kaže buduća pravnica Zorana Čičković.

Dajana Tasovac student je četvrte godine na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, a stipendiju je dobila drugi put.

– Ova podrška će mi, kao i svim ostalim studentima, koji su dobili stipendiju mnogo značiti u daljem školovanju, poručila je Tasovac.

Kada student dobije stipendiju olakšanje osjete i roditelji za koje je školovanje djece u današnjem vremenu postao pravi izazov, prenosi portal Jadran Trebinje.

– Moja kćerka Isidora studira molekularnu biologiju i četvrta je godina. Ovo nam znači mnogo i kao materijalna i kao moralna podrška, i nama roditeljima i studentima. Mnogo je izazovno školovati studenta u današnje vrijeme, ali to su njihove želje da rade ono što vole i moramo ih podržati u tome cilju, poručuje Olivera Ćurić.

Kriterijumi za dodjelu stipendija bilo je finansijsko stanje porodice, te prosjek studenta, a stipendije su dodijeljene u iznosima od 100, 150, 200 i 250 KM. Od ovih kriterijuma zavisio je i iznos stipendije, koji student prima.

– Nisu mogli da podnesu zahtjev svi oni kojima roditelji imaju primanja veća od 1 700 KM. Kako bismo ipak našli neki balans, ove godine smo po prvi put odlučili da uvedemo i to da će najbolji studenti, koji imaju dobar prosjek bez obzira na primanja u kući moći da apliciraju za stipendije. Ona će biti značajno veća, što se tiče finansija i ona će se dodjeljivati na Skupštini grada da se vidi da smo opredijeljeni da dobri i kvalitetni studenti zaslužuju pažnju svih nas, poručio je trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić.

On je podsjetio da ove godine u Trebinju počinje sa radom i smjer poljoprivrednog fakulteta, a u planu je otvaranje i novih smjerova i fakulteta, kako bi Trebinje postalo studentski grad.

U svrhu stipendiranja studenata po različitim osnovima, iz ovogodišnjeg budžeta Grada Trebinja planirano je oko 200 000 KM.