Studenti pokrenuli emisiju u kojoj edukuju mlade o seksualnosti, spolnom i reproduktivnom zdravlju

Gledatelji će moći doznati i kome se obratiti za dodatne informacije i pomoć oko teme o kojoj se još uvijek najviše – šuti.


Snimka zaslona 2022 05 10 222405 e1652214614131
Foto: Screenshot YouTube

Kroz dugogodišnje projekte ‘Budi mRAK’, projekt edukacije mladih o prevenciji oboljenja uzrokovanih HPV infekcijom te ‘THE Talk’, projekt vršnjačke edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, studenti okupljeni u Međunarodno udruženje studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) edukovali su više od 25.000 učenika širom Hrvatske.

Nedavno su predstavili i novu akciju, u kojoj su, u saradnji s Gradom Zagrebom, osigurali punkt za cijepljenje protiv HPV-a za sve mlade do 25. godine, kao i besplatne ginekološke preglede za sve studentice koje nemaju primarnog ginekologa u mjestu studiranja.

Kroz višegodišnji rad s učenicima primijetili su potrebu za dodatnim kanalom jasnih i konciznih informacija vezanih za reproduktivno zdravlje i seksualno ponašanje adolescenata pa su pokrenuli i projekt ‘Budi mRAK, započni taj THE Talk’.

Glavnu aktivnost čini YouTube emisija u čijih će deset epizoda stručnjaci i osobe iz javnog života, pružiti gledateljima multidisciplinarnu perspektivu na teme vezane uz ljudsku seksualnost, spolno i reproduktivno zdravlje. Gledatelji će moći doznati i kome se obratiti za dodatne informacije i pomoć.

 – Doba adolescencije za većinu ljudi predstavlja razdoblje prvog sklapanja intimnih i seksualnih veza. Uči se odgovornosti i samopoštovanju te slušanju vlastitih i tuđih potreba, odnosno granica. Budući da se formiraju temelji za obrasce ponašanja u partnerskim odnosima u odrasloj dobi, uz iskustveno učenje važna je pravovremena i prilagođena edukacija .

Kako se radi o i dalje kontroverznoj temi u kojoj često vlada roditeljska nelagoda od ‘onih razgovora’ vlastitom djecom, mladi su često prepušteni sami sebi te se u probiru tačnih od netačnih informacija i dalje teško snalaze. Kroz postojeće projekte vršnjačke edukacije mladih ‘Budi mRAK’, projekt prevencije malignih oboljenja uzrokovanih infekcijom Humani papiloma virusom, najčešćom spolno prenosivom infekcijom na svijetu te ‘THE Talk’ projekt edukacije o reproduktivnom zdravlju, ne možemo pokriti svaki razred.

Kroz format video podcasta, svako zainteresovan može putem nekoliko klikova saznati aktualne i provjerene informacije vezane za deset tema iz područja seksualne edukacije kojima se emisija bavi, priča nam Jana Jelenić, vodjteljica projekta ‘mRAK Talk’.

‘Seksualna šutnja’ i dalje ima glavnu riječ

Kaže da su studenti okupljeni u udruženje kroz višegodišnje provođenje radionica u srednjim školama širom Hrvatske uočili svojevrsnu ‘rupu’ u znanju učenika, proizašlu iz nepostojanja pravilnog provođenja formalnog, odnosno neformalnog spolnog odgoja u praksi.

– Motivisani idejom da mladima i njihovim roditeljima olakšamo snalaženje u ovom aspektu njihovih života odlučili smo preuzeti stvar u svoje ruke te dostaviti dodatni kanal jasnih i konciznih informacija vezanih za spolno i reproduktivno zdravlje te psihologiju ljudske seksualnosti, odnosno seksualnog ponašanja. Naš slogan ‘Budi mRAK, započni taj THE Talk’ šalje jasnu poruku ohrabrenja mladima te njihovim roditeljima da zajedno kao tim posegnu za pravilnim informiranjem u svrhu poboljšanja vlastitog zdravlja i kvalitete života, ističe Jana.

Projekt je prvenstveno namijenjen adolescentskoj populaciji, a epizode zapravo pokrivaju teme oko kojih su srednjoškolci i srednjoškolke imali najviše pitanja tokom do sada provedenih radionica, prenosi Srednja.hr.

– Što se sve krije pod kišobranom seksualnosti, postoji li bonton dating kulture, kako uživati odgovorno i paziti na svoje zdravlje te poštivati vlastite i tuđe granice, odnosno želje su samo neka od pitanja na koja će se odgovoriti kroz emisiju. Teme obuhvataju cjelokupni spolni odgoj s interdiscipliniranim pristupom ovoj opširnoj problematici, kaže Jana.

Gosti emisije su dodaje, cijenjeni stručnjaci na području seksualnosti te spolnog i reproduktivnog zdravlja – seksualni terapeuti, psiholozi, psihijatri, ginekolozi, liječnici, sociolozi. Oni će na kauč sjesti sa uticajnim osobama iz javnog života – glumcima, pjevačima, influencerima te će zajedno kroz opušteni razgovor u udobnosti dnevnog boravka gledateljima na jednostavan i zabavan način predstaviti temu.

– U kombinaciji riječi stručnjaka, koji vješto barataju aktualnim i provjerenim informacijama kada je o seksualnom obrazovanju riječ, i javnih osoba, koje svojim uticajem mogu doprijeti do svojih obožavaoca, smatramo da će ‘SexEd na Hrvatski način’ uspjeti zadržati pozornost što većeg broja javnosti, kaže Jana.