fbpx

Gotove za 15 minuta: Recept za slasne špagete idealne za studentski ručak

Donosimo vam idealan recept za sve ljubitelje tjestenine.


Poznavateljima talijanske kuhinje ne treba previše objašnjavati što se krije iza naziva “spaghetti aglio olio e peperoncino”.

Porijeklom iz regije Kampanija, ovo jednostavno jelo osnova je tradicionalne talijanske kuhinje tog područja, ali s vremenom je postalo i svojevrsni sinonim za kompletnu talijansku kuhinju, piše zadovoljna.hr.

Sve što vam treba za izradu slavnog jela je tjestenina, luk – češnjak, maslinovo ulje, malo začina i po želji sira. Tako jednostavno, a fino – ovo je recept koji svaki ljubitelj tjestenine mora isprobati barem jednom.

Navest ćemo sastojke koji su potrebni za ručak za 4 osobe, ali proporcionalno možete smanjiti dozu za jednu osobu ukoliko jedete sami.

Sastojci:

  • 400 grama špageta
  • 4 češnja češnjaka
  • šaka svježeg peršinova lišća
  • 2 svježe ljute papričice (peperoncino) ili 1 mala kašika suhe
  •  6 kašika maslinova ulja
  • sol
  • po želji parmezan, pecorino ili grana padano sir ili bilo koji drugi sir po želji.

Priprema

1. Češnjak narežite na vrlo tanke listiće, a peršin sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi peperoncino, također ga nasjeckajte na tanko.

2. U dubokoj šerpi s puno vode stavite špagete na kuhanje prema uputama na pakiranju. Kuhajte ih minutu-dvije manje od propisanog na pakiranju i neka obavezno budu “al dente”.

3. Dok se špagete kuhaju, u većoj i dubljoj tavi ili zdjeli zagrijte maslinovo ulje (ili neko drugo ulje koje imate) na srednje jakoj vatri. Ubacite češnjak i ljutu papričicu pa pržite 2-3 minute. Miješajte kako češnjak ne bi zagorio. Kada je češnjak karameliziran, a špagete gotove, uzmite jednu kutlaču vode u kojoj se kuhala tjestenina i ubacite u tavu s češnjakom i papričicom te dobro promiješajte.

4. Ocijedite špagete i ubacite ih u tavu. Koristite hvataljke kako biste ih lakše pomiješali s uljem. Nakon toga ubacite sjeckani peršin i nakon jedne minute kad se špagete povežu s umakom maknite s vatre. Po potrebi dodatno posolite.

5. Prije posluživanja, po želji na špagete možete naribati neki od najpoznatijih talijanskih tvrdih sireva – parmezan, pecorino ili grana padano.

Prijatno!

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!