Gotove za 15 minuta: Recept za slasne špagete idealne za studentski ručak

Donosimo vam idealan recept za sve ljubitelje tjestenine.

 Gotove za 15 minuta: Recept za slasne špagete idealne za studentski ručak

Poznavateljima talijanske kuhinje ne treba previše objašnjavati što se krije iza naziva “spaghetti aglio olio e peperoncino”.

Porijeklom iz regije Kampanija, ovo jednostavno jelo osnova je tradicionalne talijanske kuhinje tog područja, ali s vremenom je postalo i svojevrsni sinonim za kompletnu talijansku kuhinju, piše zadovoljna.hr.

Sve što vam treba za izradu slavnog jela je tjestenina, luk – češnjak, maslinovo ulje, malo začina i po želji sira. Tako jednostavno, a fino – ovo je recept koji svaki ljubitelj tjestenine mora isprobati barem jednom.

Navest ćemo sastojke koji su potrebni za ručak za 4 osobe, ali proporcionalno možete smanjiti dozu za jednu osobu ukoliko jedete sami.

Sastojci:

  • 400 grama špageta
  • 4 češnja češnjaka
  • šaka svježeg peršinova lišća
  • 2 svježe ljute papričice (peperoncino) ili 1 mala kašika suhe
  •  6 kašika maslinova ulja
  • sol
  • po želji parmezan, pecorino ili grana padano sir ili bilo koji drugi sir po želji.

Priprema

1. Češnjak narežite na vrlo tanke listiće, a peršin sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi peperoncino, također ga nasjeckajte na tanko.

2. U dubokoj šerpi s puno vode stavite špagete na kuhanje prema uputama na pakiranju. Kuhajte ih minutu-dvije manje od propisanog na pakiranju i neka obavezno budu “al dente”.

3. Dok se špagete kuhaju, u većoj i dubljoj tavi ili zdjeli zagrijte maslinovo ulje (ili neko drugo ulje koje imate) na srednje jakoj vatri. Ubacite češnjak i ljutu papričicu pa pržite 2-3 minute. Miješajte kako češnjak ne bi zagorio. Kada je češnjak karameliziran, a špagete gotove, uzmite jednu kutlaču vode u kojoj se kuhala tjestenina i ubacite u tavu s češnjakom i papričicom te dobro promiješajte.

4. Ocijedite špagete i ubacite ih u tavu. Koristite hvataljke kako biste ih lakše pomiješali s uljem. Nakon toga ubacite sjeckani peršin i nakon jedne minute kad se špagete povežu s umakom maknite s vatre. Po potrebi dodatno posolite.

5. Prije posluživanja, po želji na špagete možete naribati neki od najpoznatijih talijanskih tvrdih sireva – parmezan, pecorino ili grana padano.

Prijatno!