Fondacija SHL: Poziv za upis polaznika prve generacije programa “Akademije” 2016/2017

Fondacija Schüler Helfen Leben objavila je poziv za upis polaznika prve generacije "Akademije" koju pokreće u saradnji sa Mrežom omladinskih organizacija iz Bosne i Hercegovine i regiona.


Fonadcija SHL Akademija

Osnaživanje mladih i ostvarivanje njihovog potencijala za preuzimanje vodeće uloge u društvu oduvijek je bilo u fokusu rada Fondacije SHL.

– U našem radu mladi su nam bili partneri, te smo kroz edukacijske programe, savjetovanje, mentorstvo i podržavanje omladinskih projekata zajedno pokretali promjene u društvu. Potrebe mladih u BiH su naša glavna vodilja, zbog čega smo razvili novi edukacijski program za mlade koji su svojim angažmanom dokazali kako mogu i žele utjecati na svoju okolinu, te služe kao primjer drugima, navode iz Fondacije SHL.

Fondacija Schüler Helfen Leben je prilikom pripreme Akademije obavila 6 mrežnih sastanaka na kojima je učestvovalo preko 100 predstavnika civilnog sektora, formalnog i neformalnog obrazovanja, stručnjaka i mladih aktivista. Trenutni nedostaci unutar civilnog sektora, profil ambasadora promjene koji je potreban našem društvu, dobre prakse u neformalnom obrazovanju kao i ključna znanja potrebana jednom mladom aktivisti, bile su samo neke od tema ovih razgovora.

– Konačno, potrebe našeg društva i mladih uspjeli smo pretočiti u napredan edukacijski program za mlade, koji će pored teorijskog znanja, steći i praktično iskustvo, kao i priliku da vlastite ideje realizuju u sklopu ovog jednogodišnjeg programa, navode organizatori.

Akademija je intenzivan, jednogodišnji edukacijski program osmišljen s ciljem osnaživanja i obrazovanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu ambasadori promjene. Namijenjen je mladima čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom. Akademija će obrazovati 20 mladih ljudi kroz intenzivne i izazovne nastavne cjeline, s jednako zastupljenim omjerom teorije i prakse. Program u svoj fokus stavlja lični razvoj svakog učesnika, te će, pored usvajanja generalnih informacija i vještina, veliki dio programa biti posvećen razvoju specifičnih interesa učesnika. Neposredno po usvajanju novih znanja, učesnici će imati priliku primijeniti to znanje kroz intelektualno izazovne i stimulativne sadržaje, kao i osnažiti svoje djelovanje radom s našim trenerima i mentorima. Po završetku programa, učesnici će imati samopouzdanje da pokrenu druge, biti detaljno upoznati s problemima našeg društva, posjedovati vještine za rješavanje tih problema, znati kako i kada preuzeti rizik, riješiti konflikt, izgraditi tim, te postati dio kritičke mase našeg društva.

Fondacija SHL je objavila da je otvoren poziv za upis prve generacije učesnika programa “Akademije”, koji započinju s edukacijom u aprilu 2016. godine. Detaljne informacije o programu i koracima selekcijskog procesa možete pronaći u Info paketu, a prijavnicu za Akademiju preuzeti ovdje.

Rok za dostavljanje prijava je 03.04.2016. godine do 12 sati.

Za sva dodatna pitanja možete kontaktirati organizatore putem e-maila: akademija@shl.ba , te na telefon 033 550 660.

(STUDOMAT.ba)