Savjeti: Kako da kvalitetno trošite svoj novac

Da li ste već sada, dok čitate ovu kolumnu, potrošili određenu sumu novca? Kupili cigarete, možda novi broj omiljenog časopisa? Svakoga dana suočavate se sa brojnim odlukama na koji način ćete potrošiti novac. Vaša sposobnost da kvalitetno odlučujete igra veliku ulogu u tome kako će izgledati sadržina vašeg novčanika na kraju dana, kaže Hans Buster, profesionalni trener i osnivač Synergy Talents.


Foto: Buka.ba
Foto: Buka.ba

Ako želite da prestanete da se preznojavate i hvatate za glavu već od polovine mjeseca jer izvori vaših finansija polako presušuju, evo 5 metoda koje možete da primjenjujete kako biste bili finansijski sigurniji, ali i lakše ostvarili dugoročne ciljeve:

Advertisements

Podsjetite se svakog jutra šta vam je cilj

Da biste pretvorili ciljeve u zadovoljavajuće rezultate, neophodno je da ih što više oživite i naslikate u sopstvenom umu, npr. odlazak na vikend put sa vašom djecom ili prijateljima. Stavite vizuelnu reprezentaciju vašeg cilja na mjesta gde je vaš pogled najčešće usmjeren u toku dana, na desktop vašeg kompjutera ili pozadinu na telefonu. Najbitnije je da se podsjetite ciljeva što ranije u toku dana, prije nego što počnete da donosite bilo kakve odluke. Tako ćete ostati fokusirani i predupredićete nepotrebno trošenje para.

Podsjetite se onoga što vas motiviše da ostvarite cilj

Koja je vaša motivacija da počnete kvalitetnije da trošite novac? Najčešće je ono što pokreće ljude osjećaj koji će imati kada ostvare zacrtani cilj. Npr. kupovinom nove kuće ljudi se osećaju sigurno, odnosno pokretanjem sopstvenog biznisa ispunjeno. Šta god da je vaš cilj, zamislite da ste ga već ostvarili. Kako biste se tada osjećali? Radite ovo svakoga dana – vizualizujte uspjeh i kreirajte dobar osećaj koji će vas podsjećati zašto morate da ostanete usmjereni na cilj.

Donesite najteže finansijske odluke na početku dana

Svaka odluka zahtjeva mentalni napor. Što više odluka morate da donesete u toku dana, više energije morate da uložite. Ako biste važne finansijske odluke donosili na kraju dana, kada imate najmanje energije, rizikovali biste da donesete lošu odluku. Ako je danas dan kada morate da potrošite novac na nešto, npr. da obavite šoping u samoposluzi, napravite šoping listu ili plan trošenja novca odmah ujutru.

Advertisements

Promijenite dnevne navike da biste izbjegli iskušenja

Da li ne možete da prođete pored neke radnje, a da u nju ne uđete, najčešće nešto i kupite? Da li prolazite pored omiljene radnje sa cipelama na putu do posla i nerijetko odlučite da se častite novim cipelama? Ovakvo ponašanje vam je ušlo u naviku upravo zbog lijepog osećaja koji imate kada sebe nečim častite. Međutim, ako želite da sačuvate novac i ostvarite dugoročne ciljeve, moraćete da promjenite navike koje vas ometaju (npr. promjenite put kojim idete do posla).

Napravite rekapitualciju pozitivnih izbora koje ste napravili

Na kraju svakog dana, razmislite šta ste sve dobro uradili sa novcem danas. Jako je bitno da dan završite sa pozitivnim mislima kako biste u novi dan ušli raspoloženi i zadovoljni. Pohvalite sebe što ste sve bolji u donošenju finansijskih odluka koje vas vode ka ostvarenju postavljenih ciljeva. Njegujte pozitivne misli o vašem finansijskom uspjehu.

Uvijek imajte na umu ciljeve kojima težite i kada sljedeći put budete trošili novac, razmislite da li će vas to sputati da ostvarite vaš cilj i šta vam je preče.

(AKTA)