Festival Garden of Dreams organizuje konferenciju „Kreativne i kulturne industrije Zapadnog Balkana kao katalizatori društvenog i ekonomskog održivog razvoja“

Do Garden of Dreams festivala dijele nas 72 sata, a uz ovogodišnje izdanje najboljeg regionalnog festivala elektronske muzike pripremili smo poseban događaj.


Press GoD

Garden of Dreams festival i Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, 8. i 9. juna organizuju konferenciju Kreativne i kulturne industrije Zapadnog Balkana kao katalizatori društvenog i ekonomskog održivog razvoja“.

Dvodnevna konferencija zamišljena je kao centralno mjesto susreta donosilaca odluka, predstavnika kreativnih i kulturnih industrija, kako iz čitave BiH, tako i iz regiona, u cilju građenja javno-privatnog partnerstva, te ukazivanja na značaj koji kreativne industrije imaju za jačanje ekonomije i obogaćivanje turističke ponude.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prvog konferencijskog dana, u srijedu 8. juna, predstavnici kulturnih organizacija, organizatori festivala i kulturni radnici imat će priliku razgovarati o tretmanu kulture i kreativnih industrija, njihovom značaju za jačanje ekonomije i turističke ponude, ali i izazovima s kojima se susreću kroz sam proces organizacije, planiranja i finansiranja kulturnih manifestacija.

Politike i instrumenti podrške za kulturne i kreativne industrije u BiH i regionu

Kako festivalske manifestacije utiču na razvoj turističke ponude i lokalne ekonomije, saznat ćemo na primjeru Exit festivala iz Novog Sada, o čemu će govoriti Ivan Petrović, predsjednik upravnog odbora Exita. Sa premijerom Kantona Sarajevo, Edinom Fortom, načelnicima opština Centar i Novo Sarajevo, Srđanom Mandićem i Hasanom Tanovićem, razgovarat ćemo o značaju instuticionalne podrške i značaja kreiranja javno-privatnog partnerstva. Kenan Magoda, predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, i ministar kulture i sporta, Semir Avdić, također će se obratiti prisutnima. Jedan od osnivača kultnog festivala „Futura“, Aida Kalender, uključit će se video linkom, a kako najbolje zaštititi prava izvođača pojasnit će nam predstavnici Udruženja za zaštitu prava proizvođača fonograma „Fonogram“.

Ekonomski i socijalni uticaj festivala na lokalnom i nacionalnom nivou

Svoje iskustvo o tome da su festivali mnogo više od samog provoda i da ih možemo povezati s aktivnim odmorom sa prisutnima će podijeliti Nedim Lipa, poduzetnik koji je bh. javnosti poznat i kao organizator festivala Desant na Jajce. Ante Brkan, turistički i kulturtni ekspert,  koji dolazi upravo iz Jajca, govorit će o značaju turističke i kulturne ponude. O benefitima kreativnih i kulturnih industrija za lokalnu i nacionalnu ekonomiju govorit će prof dr. Maja Arslanagić Kalajdžić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Sa Mensurom Salihagićem razgovarat ćemo o značaju brenda i podsjetit ćemo se početka festivala „Brodolom“.

 Drugog dana konferencije, u četvrtak 9. juna, priliku za networking i razmjenu iskustava dobit će mladi umjetnici i umjetnice koji će od eminentnih imena domaće i regionalne scene čuti iskustva i preporuke kako se razvijati i stvarati u skladu s posljednjim trendovima u domenu kreativnih i kulturnih industrija.

Kako živjeti od muzike, kako se istaći kao mladi umjetnik u festivalskoj industriji i kako je biti žena u kreativnim industrijama? Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore dati neka od najpoznatijih imena lokalne i regionalne scene. Sa nama će tom prilikom biti Kristijan Molnar, Bojan Jović, Bonjasky, After Affair, Nebojša Janjić, Nebs Jack, a tu su i dvije dame dobro poznate ljubiteljima elektronskog zvuka, Admira Tahirović Adnoir i Ena Smajić. Video linkom iz Rotterdama će se uključiti Ferry Corsten.

 Novi trendovi u muzičkoj industriji, upotreba novih tehnologija

 Adis Kutkut – Billain, DJ, producent i dizajner zvuka podijelit će svoja iskustva sa novim tehnologijama, njihovoj primjeni i značaju u praksi. Kako izgleda i koliko je izazovan bio put od repera, preko beatmakera do produkcije filmova saznat ćemo u četvrtak 9. juna.

Radni jezik konferencije je BHS, a održat će se u u hotelu Courtyard by Marriott Sarajevo (sala Bolero).

Ukoliko niste osigurajte svoje mjesto na Garden of Dreams festivalu, ulaznice vas čekaju na  bit.ly/GoD_ulaznice