Evropski samit mladih u Sarajevu: 100 za narednih 100 u Dunavskoj regiji

U sarajevskom hotelu Evropa, u srijedu 4. juna svečano je otvoren Europski samit mladih pod nazivom: EUROPEAN YOUTH SUMMIT: 100 FOR THE NEXT 100 IN THE DANUBE REGION.


U sarajevskom hotelu Evropa, u srijedu 4. juna svečano je otvoren Europski samit mladih pod nazivom: EUROPEAN YOUTH SUMMIT: 100 FOR THE NEXT 100 IN THE DANUBE REGION.

Advertisements

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su učesnici samita te brojni gosti iz BiH i regiona. Prisutnima su se u ime organizatora obratili: Melisa Prolaz, predsjednica IGAS-a, Milana Sredojević, koordinator samita, Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Evropskog Foruma Alpbach Franz Fischler.

Predsjednica IGAS-a Melisa Prolaz osvrnula se na nedavne poplave i istakla da baš kao što su ljudi bili ujedinjeni i spremni pomoći u tako teškim trenucima, tako su se i četiri članice Alpbach mreže ujedinile u želji da mlade uključe u proces donošenja odluka i da ih podstaknu da se angažuju i proaktivno djeluju na lokalnom nivou.

– Želimo otvorenu diskusiju, razmjenu ideja te omogućiti  da se glas mladih čuje. Sto mladih lidera s ovih prostora ne samo da će razmijeniti mišljenja o aktualnim dešavanjima u Evropi i perspektivama za budući razvoj, već će i usvojiti poseban dokument, u kome će iznijeti svoje zaključke sa samita, rekla je Milana Sredojević, koordinator samita.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Muharem Avdispahić, u svom obraćanju je pozdravio ovakve inicijative mladih te istakao značaj regionalne saradnje.

Franz Fishler, predsjednik Foruma Alpbach i bivši komesar za poljoprivredu, istakao je problem nezaposlenosti mladih kao problem sa kojim se suočavaju ne samo države regiona već i države širom Evrope. Kako je napomenuo, ovaj samit predstavlja odličnu priliku da sto mladih lidera iz Dunavske regije i Jugoistočne Evrope razmjeni svoja iskustva, steknu nova teorijska znanja te vještine koji su nadasve važni za izgradnju civilnog sektora.

Po otvaranju Samita, uslijedio je Dunavski salon na kojem su se predstavile ambasade 14 zemalja Dunavske regije, dok je sam događaj posvećen temi upravljanje rizikom od poplava.

Na panel diskusiji o upravljanju rizikom od poplava govorili su Atanas Kostadinov, predsjednik međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR); Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH; zastupnici u Europskom parlamentu, Michael Cramer, iz grupacije zelenih, i Michael Theurer iz grupacije savez liberala i demokrata za Evropu, te Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine u Crnoj Gori.

Zaključili su da je Evropa još uvijek gradilište na kojem su radovi  u toku i da je zapravo proces upravljanja rizikom od poplava nešto na čemu se mora kontinuirano raditi.

Advertisements

Samit okuplja 100 učesnika koji će u toku trajanja, od 04.06. do 08.06.2014. godine, imati priliku prodiskutovati o izazovima pred kojima se danas Evropa i zemlje regiona nalaze, kako međusobno, tako i sa ključnim donosiocima odluka iz političkog i civilnog društva te predstavnicima akademske zajednice.

Pored radionica i radnih grupa, posebno mjesto u programu Samita  imat će kulturni događaji „Olympic's Night“ te festival kratkog filma „My Europe, short film festival“.

Organizatori Samita su članice Forum Alpbach Mreže iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, uz podršku Europskog Foruma Alpbach, Danube Competence Centra, te Univerziteta u Sarajevu.

Čitav projekat podržali su GIZ, Erste Stiftung, UNIQA, Raiffeisen Bank International te Sparkasse BiH.

Značaj regionalne saradnje, posebno među mladima, prepoznali su i u Sparkasse BiH.

– U skladu sa vrijednostima koje njeguje, Sparkasse Bank je prepoznala projekt Inicijativne Grupe Alpbach i ovaj događaj okrenut ka budućnosti, kao odličan doprinos u jačanju zajedničkih vrijednosti i u rušenju granica između generacija, država, regiona. Sparkasse Bank u fokusu svog poslovanja pruža podršku mladim ljudima u profesionalnom razvoju, a upravo je Evropski Samit Mladih mjesto, gdje će se mladima pružiti šansa za razmjenu ideja i proširivanje znanja. Zemlje, koje su učesnice Samita su ujedno i zemlje u kojima je prisutna Steiermärkische Sparkasse grupacija, što je dodatno pobudilo zanimanje Sparkasse Bank za ovaj projekat, navode iz Sparkasse Bank BiH.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se pridruže na kulturnim događajima, a za više informacija o samom događaju možete posjetite zvanične profile Samita na društvenim mrežama: Facebook i Twitter.

(STUDOMAT.ba)