ERASMUS+ projekat: Strani studenti su najbolji ambasadori BiH u zemljama iz kojih dolaze

U rektoratu sarajevskog univerziteta jučer je organizovan prijem dobrodošlice za 50 stranih studenata koji će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine boraviti i studirati narednih šest mjeseci.


Foto: N1
Foto: N1

Novinari N1 istražili su zašto su za nastavak studija odabrali baš Sarajevo, te koliko razmjene studenata doprinose kvalitetu domaćeg obrazovanja.

Advertisements

Ingeborg Jandl dolazi iz Graca i jedna je od pedeset studenata iz Evropske unije koji će predstojeći ljetni semestar provesti u Sarajevu. Kako kaže, od prijateljice je čula mnogo dobrih stvari o gradu u koji dolazi studirati bosanski jezik.

– Izabrala sam Bosnu i Hercegovinu jer studiram slavistiku. Trenutno pišem doktorski rad o ruskoj književnosti i trebao mi je još jedan slavenski jezik. Odlučila sam da to bude bosanski, kazala je Ingeborg Jandl, studentica iz Austrije.

Na studij u Sarajevo došli su studenti iz Austrije, Češke, Danske, Grčke, Italije, Njemačke, Rumunije, Španije i Turske. Kako kažu, pored fakultetskih obaveza, žele istražiti specifičnosti zemlje u koju dolaze.

– Studiram političke nauke. Došla sam studirati u Sarajevu zato što mi je veoma interesantna struktura i organizacija države Bosne i Hercegovine. Takođe, želim istraživati kulturu Balkana, ali i napraviti poređenje između javnog prava BiH i Italije, otkrila je Sarah Zibaro, studentica iz Italije.

Advertisements

Boravak i školarinu ovih studenata finansira Evropska komisija, kroz ERASMUS+ projekat. Na ovaj način sarajevski univerzitet želi podići sam kvalitet obrazovanja, ali i privući što veći broj studenata iz inostranstva.

– Kada imate snažnu mobilnost koja se dešava kod kuće, na našem univerzitetu, to znači da nova iskustva, nova znanja, nove kulture, dolaze ovdje i ostaju dio naše kulture. Na taj način, sprječava se negativni efekat internacionalizacije, koji se očituje u brain drainu, odnosno ‘odlivu mozgova’, objasnila je prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju.

Sarajevo će u narednih šest mjeseci biti dom studenata iz devet zemalja Evropske unije. Sa sarajevskog univerziteta kažu kako su nerijetko upravo ti studenti najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u zemljama iz kojih dolaze.

(N1)