Donirane vakcine iz Srbije bit će dodijeljene studentima u Tuzli

Studenti iz Tuzle koji nisu išli na vakcinaciju u Beograd, imat će priliku da se vakcinišu u svom gradu i to vakcinama koje su donacija iz Republike Srbije.


Foto: Envato
Foto: Envato

Kontingent od pet hiljada doza vakcina iz Srbije je stigao u Tuzlanski kanton, tačnije sjedište nadležnog zavoda u Tuzli, a u narednim danima njima će biti vakcinisane posebne kategorije stanovništva, koje dosad nisu bile na listi prioriteta.

Advertisements

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona uskladišteno je pet hiljada doza vakcina proizvođača AstraZeneca, koje je ovaj kanton dobio u vidu donacije iz Srbije, prenosi Klix.ba.

Kako je kazao kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić, riječ je o vakcinama koje je Tuzlanski kanton osigurao direktnim dogovorom s nadležnima iz Srbije.

 – S obzirom na to da se radi o vakcinama koje je kanton nabavio svojim mehanizmima, odnosno one nisu stigle putem državnih ili federalnih nivoa, kanton je bio u mogućnosti da za te vakcine vrši raspodjelu prema odluci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i Kantonalne vlade, kazao je Jurić.

Studenti iz Tuzle vakcinisani u Srbiji: Poručili svima da se obavezno vakcinišu

Prema njegovim riječima, te vakcine će biti aplicirane prioritetnim grupama građana, koje su izvan ranije utvrđene liste prioriteta, odnosno starijih od 60 godina i hroničnih bolesnika.

 – Određeno je da se vakcine daju, između ostalog, uposlenicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, zatim prosvjetnim radnicima, studentima pete i šeste godine Medicinskog fakulteta, veterinarima, radnicima inspekcijskih organa i medijskim radnicima, pojasnio je Jurić.

S obzirom na to da je riječ o vakcinama AstraZeneca, za koje je vladala nešto manja zainteresiranost, za vakcinaciju iz spomenutih grupa prijavilo se nešto više od tri hiljade osoba.

Advertisements

Shodno tome, Jurić je naveo da je na današnjoj sjednici vlade donesena odluka o proširenju kategorija stanovništva, a čiji se pripadnici mogu prijaviti za imunizaciju.

 – Sada su obuhvaćeni i studenti Medicinskog fakulteta treće i četvrte godine, kao i studenti Farmaceutskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te pripadnici sudske policije, Civilne zaštite, radnici u matičnim urednima općina i gradova, kao i oni koji rade s umrlim osobama na teritoriji TK, pojasnio je Jurić.

Još 120 studenata iz Tuzle vakcinisano u Beogradu

S druge strane, građani u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH nezadovoljni su brzinom procesa vakcinacije protiv koronavirusa, međutim, nadležni navode da se on odvija u skladu s pristiglim dozama vakcina.

Shodno podacima od prije tri dana, Jurić navodi da je u Tuzlanski kanton stiglo nešto više od 40 hiljada doza vakcina različitih proizvođača. Prema njegovim tvrdnjama, veliki broj vakcina je apliciran stanovništvu u prvoj dozi, ali i u revakcinaciji.

 – Nešto više od 20 hiljada osoba u Tuzlanskom kantonu je već revakcinisano. Još uvijek se provodi vakcinacija prioritetnih grupa, odnosno osoba starijih od 60 godina, kao i hroničnih bolesnika koji su mlađi od te dobi, zaključio je Jurić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK, zainteresiranost za vakcinaciju u ovom kanonu iskazalo je nešto više od 20 hiljada osoba putem web platforme koja je kreirana za tu namjenu, dok je 33 hiljade pacijenata koji pripadaju rizičnim grupama ranije izvan online modela iskazalo namjeru vakcinisanja.

Vrijedi kazati i to da je zbog nemogućnosti vakcinacije u svom kantonu, odnosno državi, veliki broj stanovnika odlučio imunizaciju izvršiti u susjednoj Srbiji.