Studenti iz Tuzle vakcinisani u Srbiji: Poručili svima da se obavezno vakcinišu

Studenti iz Tuzle zahvalni Srbiji koja im je dala priliku da se vakcinišu, a iz Beograda su poslali snažnu poruku.


vakcina

Jučer je oko 80 studenata iz Tuzle primilo AstraZeneka vakcinu na Institutu Batut u Beogradu, a prethodnih nekoliko dana, prvu dozu primilo je njih 20-ak.

Predsjednik Omladinske mreže Srbije Danilo Potparić, kao jedan od organizatora, kaže da mu je velika čast što je Beograd domaćin takvog okupljanja i izrazio zahvalnost Ministarstvu zdravlja koje je, kaže, imalo sluha za sve predložene akcije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Svi su danas zagledani u Beograd, jer šaljemo dvije jake poruke. Prva poruka je vakcinacija mladih kako bi se pobijedila korona, a druga je da mladi u regionu moraju da sarađuju i da ne budu opterećeni prošlošću, rekao je Potparić novinarima.

Naveo je i da su za imunizaciju u Beogradu zainteresovani i studenti Medicinskog fakulteta iz Sarajeva, pa će se, kaže, i sa njima stupiti u kontakt.

– Vjerujem da će Ministarstvo zdravlja izaći u susret i ostalim mladim ljudima iz regiona, jer se pokazalo da je Srbija u ovom trenutku lider u regionu, poručio je Potparić.

Njegov kolega iz Tuzle, student završne godine Medicinskog fakulteta i jedan od organizatora vakcinacije, Ahmed Pašalić, rekao je da se obratio Ministarstvu zdravlja Srbije sa upitom za vakcinaciju, te da im je pozitivan odgovor stigao u roku od 12 sati.

– Studenti medicine nažalost nisu svrstani u zdravstveni kadar, što je interesantna stvar. Sa Ministarstvom zdravlja Srbije dogovorili smo saradnju i ovo je bio naš jedini izbor da primimo vakcinu, rekao je Pašalić.

Studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Tuzli Lejla Husić ocjenjuje da je vakcinacija organizovana fantastično i da se ne čeka dugo.

– Voljela bih da zahvalim Institutu ‘Batut’ i Beogradu, zato što je za nas vakcinacija izuzetno bitna. Svaki dan smo u kontaktu sa pacijentima i preporučila bih skeptičnima da obavezno prime vakcinu, rekla je Lejla Tanjugu.

Nakon današnje vakcinacije, plan je, kako su organizatori prenijeli novinarima, da kolege iz Beograda i Tuzle zajedno posjete znamenitosti srpske prestonice i uživaju u zajedničkom izletu.