Digitalna transformacija društva je razvojna šansa Bosne i Hercegovine

U srijedu, 24. februara 2021. g. Udruženje „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“ je organizovalo online panel na temu „Digitalna transformacija društva – razvojna šansa Bosne i Hercegovine“, drugu u nizu online sesija za našu budućnost #Bosnae2050? u kojem je planirana kontinuirana diskusija o temama bitnim za promišljanje budućnosti Bosne i Hercegovine.


Zoom Screenshot 24.2

Na panelu su prepoznati procesi koje su inicirale IT korporacije u BiH, nevladin sektor i asocijacije u kojima su već realizovani različiti projekti sa različitim nivoima vlasti, koje treba pozdraviti, podržati i nastaviti u budućnosti.

– Javnosti smo nedavno predstavili novu inicijativu „École 42“ u saradnji sa partnerima iz Francuske. Radi se o novom konceptu učenja kroz praksu, odnosno učenja da nešto naučiš. Umjesto ex-cathedra predavanja, mnogo pažnje se pridodaje mentorstvu. Umjesto ocjena, učenici prelaze različite nivoe, koji poslodavcima daju jasniju sliku o znanju kandidata, pojasnio je Amir Mulalić, osnivač Centra za kompjutersku edukaciju (CCED) koji je široko prepoznat kao predvodnik u industrijskoj IT edukaciji u BiH. Mulalić je podcrtao ulogu informacionih tehnologija u obrazovanju mladih i osposobljavanju za poslove budućnosti, a time i za razvoj države BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Trenutno imamo šansu i trebamo standardizovati radne materijale za e-learning s ciljem afirmacije bosanskog jezika i bosanskog jezičkog standarda u ovoj oblasti. To bi trebao biti jedan od strateških ciljeva naše države, dodao je Mulalić.

Panelisti su složni u zaključku da IT industrija može zadržati mlade u BiH, te da je treba tretirati kao industriju od posebnog strateškog značaja.

– Trend rasta IT sektora definitivno trebamo iskoristiti, a pogotovo mlađe generacije kao pravac u kojem mogu ostvariti svjetski standard življenja u našoj domovini. Potražnja za inžinjerima je u konstantnom rastu i manjak inžinjerske snage je evidentan toliko da firme odbijaju ponude za projekte, zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. To je naša šansa, izjavio je Kerim Balić, mladi poduzetnik, suvlasnik i tehnički direktor bh. kompanije Ankora.

Radna mjesta u IT industriji su zagarantovana, a pored rada u postojećim kompanijama, primjena digitalnih tehnologija otvara niz mogućnosti za poduzetništvo, odnosno pokretanje samostalnih biznisa.

– Iako do sada nije došlo do ozbiljnih pomaka u donošenju i implementaciji digitalnih strategija na bilo kojem od nivoa vlasti u BiH, to ne znači da IT sektor, edukatori i pojedinci koji imaju dobre ideje, viziju i konekcije, ne mogu uraditi svoj dio. Naprotiv. Mnogo toga se može uraditi i bez državne strategije, koja, naravno, jeste važna, ali budući da već znamo kako stvari u našoj zemlji funkcionišu, treba nam biti jasno da od čekanja nema ništa. Zato je pored pritiska stručne javnosti na nadležne institucije, važno i kontinuirano raditi na digitalizaciji društva i kreirati nove prilike, kazala je Latifa Imamović, koja je magistrirala na temi “IT – razvojna šansa Bosne i Hercegovine”. Imamović je učestvovala u međunarodnim programima vezanim za inovacije, projektima i aktivnostima vezanim za bh. startup scenu i aktivno je uključena u djelovanje Bit Alijanse, udruženja bh. IT kompanija, na inicijativama usmjerenim ka popularizaciji IT-a u BiH i povezivanju obrazovnih institucija i IT poslovne zajednice.

– Neke od značajnih modernih praksi i načina poslovanja koje mogu ubrzati digitalnu transformaciju su korištenje agilnih metodologija rada, korištenje svih benefita koje pruža digitalizacija baza podataka, što uključuje metrike uspjeha i donošenje strateških odluka na osnovu stvarnih podataka, te konstantno stremljenje ka poboljšanju korisničkog iskustva, kazala je tokom panela Samra Tanović, direktorica servisa u firmi Atlantbh.

Feđa Kulenović, informacijski stručnjak koji se već više od 15 godina bavi digitalnom transformacijom u vladinom, nevladinom, obrazovnom i poslovnom okruženju, istakao je kako mi danas ne živimo u digitalnom, već post-digitalnom dobu.

– Tehnologija je danas uveliko sastavni dio naših života. Nikada ne smijemo zaboraviti činjenicu da tehnologiju prave ljudi, tako da uvijek u centru svih tehnoloških rješenja mora biti čovjek, izjavio je Kulenović, čiji je rad većinom vezan za podatkovne nauke, te oblasti upravljanja znanjem, informacijsku etiku, otvoreno znanje i stvaranje korisničkih zajednica oko slobodnog i otvorenog softwarea.

BOSNAE2050 Digitalna transformacija drustva

Online sesija „Digitalna transformacija društva je razvojna šansa Bosne i Hercegovine?“ dostupna je online, na profilima Alumni Prve bošnjačke gimnazije na društvenim mrežama:

Ukratko o panelistima

Feđa Kulenović, učenik prve generacije Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, je informacijski stručnjak koji se već više od 15 godina bavi digitalnom transformacijom u vladinom, nevladinom, obrazovnom i poslovnom okruženju. Njegov rad je većinom vezan za podatkovne nauke, te oblasti upravljanja znanjem, informacijsku etiku, otvoreno znanje i stvaranje korisničkih zajednica oko slobodnog i otvorenog softwarea. Kao viši asistent na Katedri za informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nastoji prenijeti znanje i iskustvo studentima/icama. Također je saradnik na raznim projektima vezanim za očuvanje kulturnog naslijeđa kroz udruženje Digi.ba, te radi sa novinarima/kama na Balkanu kroz USAID-ov Balkans Media Assistance Program (BMAP). Feđa trenutno pohađa doktorske studije Informacijskih i komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu.

Samra Tanović je direktorica za servise u kompaniji Atlantbh u Sarajevu. Njen fokus je na razvoju strateških procedura za razvoj i isporuku kvalitetnih softverskih rješenja. Nakon stečene diplome na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, radila je u banci kao programerka. Poslije dvije godine rada u IT odjelu, otišla je na interdisciplinarni master Erasmus Mundus i stekla diplomu na Univerzitetu u Granadi iz oblasti digitalne obrade slike i vještačke inteligencije. Nakon povratka, pridružuje se kompaniji Atlantbh, gdje je imala priliku raditi na razvijanju softverskih rješenja za potrebe različitih industrijskih sektora i to kroz nekoliko uloga, uključujući upravljanje operacijama na produkcijskim okruženjima i konceptualizaciju samih proizvoda.

Kerim Balić je Prvu bošnjačku gimnaziju završio kao jedan od najboljih učenika. Svoje dalje obrazovanje nastavio je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirao, a zatim i magistirao 2018. godine. Tokom studija, kao izvrstan student, obavljao je poslove demonstratora. Poslovnu karijeru je započeo 2016. godine kao suosnivač Ankora Software Inc – IT kompanije u Sarajevu. Danas ta kompanija upošljava više od 40 mladih ljudi, uglavnom IT stručnjaka, te je jedna je od najbrže rastućih kompanija u Bosni i Hercegovini. Paralelno sa obrazovanjem i poslovnom karijerom, aktivno se bavio i sportom prilikom čega je ostvario značajne uspjehe na evropskim i svjetskim takmičenjima kao reprezentativac u brzom klizanju. 2009. godine je odlikovan srebrenom plaketom kao najuspješniji pojedinac općine Novo Sarajevo.

Latifa Imamović završila je Ekonomski fakultet u Sarajevu, smjer Marketing menadžment, zatim Međunarodne odnose i diplomatiju, a magistrirala je na temi “IT- razvojna šansa Bosne i Heregovine” na Studijima Jugoistočne Evrope na Nacionalnom i Kapodistrian univerzitetu u Atini, Grčka. Do sada je radila u oblasti kulture i umjetnosti, marketinškoj industriji, te IT industriji. Latifa je već četiri godine marketing menadžerka Klika.ba, jedne od najvećih bh. IT kompanija, te članica Strateškog odbora kompanije. U proteklom periodu učestvovala je u međunarodnim programima vezanim za inovacije, projektima i aktivnostima vezanim za bh. startup scenu i aktivno je uključena u djelovanje Bit Alijanse, udruženja bh. IT kompanija, kroz učešće u projektima i radu tijela Bit Alijansa, kao i podršku inicijativama usmjerenim ka popularizaciji IT-a u BiH i povezivanju obrazovnih institucija i IT poslovne zajednice.

Amir Mulalić je osnivač Centra za kompjutersku edukaciju (CCED) koji je široko prepoznat kao predvodnik u industrijskoj IT edukaciji u BiH. Upravljao je svim većim projektima CCED-a iz polja digitalne pismenosti i profesionalne IT edukacije. Amir je imenovan na mjesto predsjednika Upravnog odbora Connexit-a 2007. godine, kompanije koja je prisutna na različitim IT projektima u zemljama Zapadnog Balkana i Bliskog istoka. Njegova predanost na polju IT edukacije i razvoja IT industrije u BiH rezultirala je brojnim nagradama za CCED, uključujući i The Best Local Cisco Networking Academy Award iz Johanesburga iz 2003. godine. Amir također posjeduje sljedeće certifikate: Cisco CCNP, Microsoft MCSE, ITIL Expert v2/3 and Lead auditor for ISO standards 20000 and 27001.