Studenti na faksu organizovali radionicu samozadovoljavanja za žene: Uprava Univerziteta od događanja se ogradila

Ovakve radionice nisu rijetkost, iako se uglavnom ne održavaju u organizaciji studentskih udruženja niti u prostorijama univerziteta i fakulteta.


Woman in bed and watching something on laptop
Ilustracija: Envato

Radionica održana na njemačkom Univerzitetu Bielefeld organizovana je s ciljem približavanja žena svijetu masturbacije. Organizatori su predvidjeli teorijski i praktični dio pa su apelirali na prijavljene djevojke i žene da sa sobom ponesu džepno ogledalo, peškir i lubrikant.

Advertisements

Ova ideja nije za one sramežljive niti konvencionalne osobe, a sama je najava u Njemačkoj izazvala val kritike i protesta. No, kako je najavljeno, na ovom Univerzitetu omogućili su ženama da nauče više o samozadovoljavanju. Radionica je održana u sklopu obilježavanja akcijske sedmice posvećene rodnom i spolnome samoodređenju u organizaciji krovne udruge studenata, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Od sijaseta pripremljenih predavanja, tribina i radionica, najdalje je odjeknula upravo ova. Rezervacije su “planule” u trenu iako je cijena radionice iznosila 250 eura.

Polaznici su prošli kroz teoretski i praktični dio kursa.

Prvi će biti sretan, a drugi će biti mokar i sretan, pojasnili su u najavi. Osim teoretskog pristupa temi (“Ako se svi slože, gledat ćemo i kratke isječke”, pojasnili su), naučeno se primijenilo u praktičnom dijelu.

Advertisements

Mladi konzervativci nezadovoljni, Univerzitet se ogradio

No, nekima se radionica učinila kontroverznom. Studentsko “krilo” konzervativne Kršćansko-demokratske partije (RCDS) postavilo je pitanje finansiranja događanja uz napomenu da se ne bi trebalo finansirati iz sredstava unije studenata.

Želimo znati koliko je trošak događanja i hoće li se u ove svrhe koristiti semestralni doprinosi studenata, izjavila je predsjednica RCDS-a, Kathrin Krause.

Uprava Univerziteta od događanja se ogradila uz argument da je radionica organizirana od strane studenata te oni nemaju nikakav utjecaj na sadržaj događanja. –

Događanje nije univerzitet niti univerzitet procjenjuje sadržaj studentskih događanja, priopćili su sa Univerziteta Bielefeld.

Ovakve radionice nisu rijetkost, iako se uglavnom ne održavaju u organizaciji studentskih udruga niti u prostorijama univerziteta i fakulteta. Prošle je godine, primjerice, u pandemijskim uvjetima, održana online radionica samozadovoljavanja u organizaciji Erike Lust, švedske redateljice, scenaristice i producentice erotskih filmova uz organiziran live-stream u koji se mogao uključiti bilo tko.