Deset potpuno neobičnih studija na univerzitetima širom svijeta

Koliko god se naš svijet mijenja, studije i diplome na univerzitetima postaju sve neobičnije. Na primjer, proučavanje penjanja po drveću samo je jedna od mnogih zanimljivih prilika.


Surfing
Ilustracija: Envato

Zadivljujuća je raznolikost neobičnih odsjeka, predmeta i studija na različitim univerzitetima diljem svijeta. I zaista je nemoguće odlučiti koji je od njih najčudniji i najinteresantniji.

Nindža studije

ninja 1626471523
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Međunarodni istraživački centar za nindže Univerziteta Mie

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

O studiju: Ovo je magistarski studij posvećen nindžama. Ali nažalost, nećete postati profesionalni nindža. Naučit ćete sve o njihovoj historiji, pa čak i o vještinama potrebnim da ostanete neotkriveni dok prolazite kroz planinska područja. Program uključuje borilačke vještine, preživljavanje i borbene vještine, kao i povijest nindži.

Avanturističko obrazovanje

mountain climbing 1626471622
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Državni univerzitet Plymouth

O studiju: Ovaj program uključuje učenje avantura na otvorenom. Planinarenje, penjanje po stijenama, predmeti o konopa i druge vještine divljih životinja nalaze se na popisu predmeta. Nakon toga možete nastaviti karijeru u svemu povezanom s avanturama na otvorenom, pa čak i s terapijskim avanturama. Dakle, ovaj studij odnosi se na izazove, samootkrivanje i osobni rast u potpunoj sigurnosti.

Nauka surfanja i tehnologije

surfing 1626524422
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Cornwall Koledž

O studiju: Unatoč svom imenu, program ne uključuje praktično surfanje. Ali to još uvijek možete učiniti jer je plaža vrlo blizu. Glavna stvar je da vam nije potrebno iskustvo surfanja da biste upali na ovaj studij. Imat ćete priliku stvoriti vlastitu dasku za surfanje i razumjeti industriju surfanja. Kao rezultat toga, diplomci mogu odabrati puno karijera od trenera do voditelja događaja.

Penjanje po drveću

tree climbing 1626524536
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Univerzitet Cornell

O studiju: Ovi studij nije samo jednostavno penjanje po drvetu kao što to mala djeca rade. Ovo je puno složenije i uzbudljivije. Tokom ovih studija naučit ćete različite tehnike konopa, alternativne tehnike penjanja i kretati se od drveta do drveta. Također, naučit ćete procjenjivati ​​opasnost od drveća, pa čak i spavati u visećoj mreži obješenoj između grana.

Stand up komedije

stand up 1626524667
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Univerzitet u Kentu

O studiju: Humor, šale, smijeha i savršenog raspoloženja – ovaj odsjek ga je pun. Više od polovine vremena studija odlazi se na preformansu. Ali uz stvaranje vlastite rutine stand-up komedije i poboljšanje preformanse, proučit ćete teoriju stripa i djela drugih stand-up komičara.

Izrada sladoleda – kratka studija

ice cream 1626524926
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Pennsylvania State University

O studiju: Zamislite, ovaj predmet postoji već 128 godina. I u njemu je već sudjelovalo više od 4.400 ljudi. Traje samo sedam dana, ali tokom ovih radionica možete naučiti sve tehnologije i načine proizvodnje sladoleda. Čak ćete na kraju predmeta imati priliku da dobijete nagradu.

Savremeni cirkus s fizičkim pozorištem

acrobatic 1626525219
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Bath Spa Univerzitet

O studiju: Ovaj odsjek ispunjen je kreativnošću. Ovdje su uključeni predmeti poput klaunarstva, akrobalansa, burleske i još mnogo toga. Predstave idu ruku pod ruku sa poboljšanjem i razvojem sposobnosti i preformanse studenata. Štaviše, nakon uspješnog završetka studija, možete nastaviti studirati ovu umjetnost i steći Bachelor diplomu.

Studije vikinga i starih nordijskih jezika, BA

viking 1626525323
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: University College London

O studiju: Ovaj program, osim proučavanja Vikinga i njihove historije, uključuje i proučavanje skandinavskog jezika, modernog i drevnog. A najbolji dio svega je da studenti provode cijelu godinu u nekoj od skandinavskih zemalja, odnosno u onoj čiji su jezik i kulturu izabrali proučavati.

Golf menadžment

golf 1626525429
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Univerzitet Florida Gulf Coast

O studiju: Ispada da sada možete već i diplomirati golf, ne samo igrati ga. Ovaj program nudi širok spektar golf znanja, od poslovnog planiranja do pripreme klubova i upravljanja terenom. I na ovom polju postoje razne karijere. Najbolje je što ćete, pored studija, moći igrati i golf u najboljim objektima.

Studije ekstremnog vremena

tornado 1626525653
Ilustracija: Pixabay

Mjesto: Univerzitet u Mitchigenu

O studiju: Naravno, znate šta je ekstremno vrijeme i kako utječe na ljude i prirodu. Ali ova studija nije o nabrajanju kataklizmi. Ovdje ćete saznati više o njima i njihovoj prirodi. I na kraju ćete sudjelovati u analizi vremena i prognoziranju oluje.