Zašto su naši najbolji prijatelji uglavnom oni koje upoznamo na fakultetu

Na fakultetu stvaramo nezaboravne uspomene, ali i upoznajemo ljude za cijeli život.


Group of friends studying in a university library.
Ilustracija: Envato

Mnogo je razloga zbog kojih ljudi kažu da će godine studiranja biti najbolje godine u vašem životu. Osim očiglednih razloga, zapravo upoznajete ljude koji će se najvjerojatnije držati dugo, dugo vremena. Na faksu stvaramo veze i prijateljstva koja se pokazuju stvarnima i koja se mogu dogoditi samo na fakultetu.

Advertisements

1. Bili ste prijatelji u vrijeme kad su vam prijatelji vjerojatno bili najpotrebniji

Većina nas definitivno zna koliko fakultet može biti naporan i težak. Imate ispite, predavanja, radite studentske poslove i toliko drugih stvari, da je level stresa većinu vremena prilično visok. Dakle, prijatelji su jedna od rijetkih stvari koja nam pomaže da se ne raspadnemo i to nije mali stvar.

2. Bili su vaša porodica kad ste ih trebali ili su osjećali nostalgiju

Dok ste bili na fakultetu, vjerojatno ste bili daleko od kuće, daleko od roditelja, braće i sestara i starih prijatelja. Dakle, bliskost koju ste tražili našli ste kod svojih novih prijatelja, koji su obično i vaši cimeri.

3. Vidjeli su vas u najgorem izdanju

Bilo da se radi o napadu panike, ispitima, stresu ili emocionalnim krahovima, vaši prijatelji s fakulteta bili su tu za vas i pomogli su vam da sve to prođete. I unatoč svemu što su vidjeli, ipak ste im se svidjeli i htjeli su vam biti prijatelji!

4. Vidjeli su vas u najboljem izdanju

Ako je bilo loših trenutaka, onda je sigurno bilo i dobri! A i vaši prijatelji s fakulteta vjerojatno su bili tu i za njih. Kao kad ste položili važan ispit ili dobili bilo kakvu dobru vijest, većinu vremena vaši su prijatelji s fakulteta prvi s kojima biste podijelili vijesti i obrnuto.

5. S njima ste stvarali nezaboravne uspomene

Bilo da se radi o zabavi, noćnom izlasku, prekosutra ili bilo kojoj drugoj nevolji u koju ste se upali, oni su bili tamo s vama i prolazili kroz ista iskustva.

Advertisements

6. Oni znaju sve vaše najveće tajne

Sva ona iskustva koja ste imali s njima i bilo kakve druge tajne i stvari koje nikome ne biste rekli, oni vjerojatno znaju. Zaista vam ne preostaje ništa drugo nego biti s njima prijatelj!

7. Vi ste u istoj fazi života kao i oni

Svi (vjerojatno) živite zajedno, svi ste zajedno na faksu, i svi se borite s istim stvarima. Te okolnosti grade najjače veze.

8. S njima dijelite važna životna znanja

Zajednički život u studentskim domovima može biti dobra stvar iz još jednog razloga – učite jedni druge osnovnim životnim vještinama. Šta ulazi u mikrovalnu, a šta ne, kako pravilno oprati odjeću i bilo šta drugo čega se možete sjetiti. To je važan dio pripreme za “stvarni život” nakon fakulteta.

9. Mentalno se pripremate za sljedeći zastrašujući korak: stvarni život

Život nakon fakulteta je kad stvari postanu ozbiljne i teške. Bez obzira koliko je to daleko, nikad vas nije spriječilo da brinete i paničite s prijateljima zbog toga.

10. Vjerovatno i vi radite zajedno

Studenti obično imaju posao, koji pomaže u cijelom procesu “preživljavanja fakulteta kao slomljenog studenta”. U mnogim su vam slučajevima prijatelji vjerojatno pomogli da se zaposlite ili čak započnete posao s njima.