Danas se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika

Dan sjećanja na studente koji su tog datuma ubijeni jer su protestvovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.


World Mother Language day

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog države Bangladeša proglasila 21. februar Međunarodnim danom maternjega jezika.

Ovaj dan služi kao sjećanje na studente koji su tog datuma 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestvovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim. Ovaj datum u kalendaru međunarodnih praznika postaje prihvaćen od 2000. godine.

U Bosni i Hercegovini 21. februar je prvi put obilježen 2011. godine, u organizaciji Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost i Pedagoškog zavoda Tuzla, te se istim ukazuje na važnost i značaj očuvanja i upotrebe maternjeg jezika, kao jedne od najbitnijih značajki individualnog i kolektivnog karaktera.

Od tada se ovaj dan obilježava u stotinama škola širom Bosne i Hercegovine, uz bogate aktivnosti kojima se ukazuje na maternji jezik kao vrijednu baštinu, koju imamo obavezu da čuvamo.

Tradicionalna manifestacija Dani Instituta za jezik UNSA počinje 21. februara

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i ove godine organizira sad već tradicionalnu manifestaciju Dani Instituta za jezik. Manifestacija će trajati mjesec dana, od 21. februara do 21. marta, i uključuje niz sadržaja.

Direktor Instituta za jezik Alen Kalajdžija izrazio je zadovoljstvo što i ove godine po peti put, od 2017. godine, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu organizira manifestaciju Dani Instituta za jezik.

institut

On je kazao da “kada govorimo o Međunarodnom danu maternjeg jezika, onda u prvi plan zasigurno upada problem priznavanja jezika, odnosno pitanje koliko u našem bh. društvu postoji volje da jednostavno priznajemo i da podržavamo i poštujemo jedni druge u svojim vlastitim jezičkim tradicijama”.

 – Upravo ova manifestacija i generalno aktivnosti Instituta za jezik, pored onog temeljnog naučno-istraživačkog, ima također cilj da promovira jezičku toleranciju i jezičku demokraciju, kazao je Kalajdžija.

Svečano obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika bit će upriličeno uz predstavljanje dokumentarnog filma Instituta za jezik “Jezik, čovjek, društvo“ u ponedjeljak, 22. februara, u Drugoj gimnaziji u Sarajevu.

 – Jezik je sastavni dio čovjeka, sastavi dio našeg identiteta, odraz našeg mentaliteta. Jezik je društvena kategorija, politička kategorija, preko jezika usvajamo svijet, jezik je u najneposrednijoj vezi sa ljudskim mišljenjem, tako da ono što je elementarni dio čovjekova bivstvovanja kao što je jezik zaista zaslužuje posebnu pažnju, i mi smo svaki dan u jeziku i nikud ne možemo otići izvan svoga jezika. Zato želimo promovirati tu ideju, kazao je Kalajdžija.

On je naglasio da je važno da kod mlađe populacije razvijamo svijest o jeziku, prije svega da razvijamo u sferi jezičke tolerancije i demokratije, a isto tako da razvijamo u smislu da svaki pojedinac, i svaki predstavnik određenog jezika u državi BiH treba voljeti taj jezik, treba živjeti s tim jezikom, treba taj jezik biti odraz njegova identiteta, što ne znači da takvim jednim odnosom prema samom svom vlastitom jeziku ugrožavamo prava drugih.

Više o temi “Dani instituta za jezik 2021” možete pročitati ovdje.