Danas je u FBiH Dan žalosti zbog smrti tinejdžera, kod Posušja sahrana njih šestero

Zbog smrti osam mladih osoba kod Posušja u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je Dan žalosti. Komemoracija će biti održana danas, a bit će sahranjeni Žana, Marija i Stipe Pavković, Ivan Miličević, Mia Soldo i Stipe Romić.


8 mladih posusje 696x464 1

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Dan žalosti je u subotu, 2. januara, bio u cijeloj državi. Vlada Zapadnohercegovačkog kantona je proglasila trodnevnu žalost – 2., 3. i 4. januara.

Iz Vlade FBiH su podsjetili da se Dan žalosti obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama vlade i institucija ovog entiteta.

Ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima. Medijske kuće na teritoriji ovog entiteta su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje.

U Posušju su jučer sahranjeni Mirela Rezo i Stjepan Jukić. Komemoracija za stradale bit će održana danas, a u 12 sati bit će sahranjeni Žana, Marija i Stipe Pavković, Ivan Miličević, Mia Soldo i Stipe Romić.

Podsjećamo, tragedija se dogodila u novogodišnjoj noći u vikendici u Tribistovu kod Posušja gdje je preminulo osam devetnaestogodišnjaka usljed gušenja plinom.