Da li znate ove Google trikove za pretraživanje?

Većina nas svakodnevno koristi Google, ali da li znamo trikove koji mogu da nam olakšaju napredno pretraživanje? Mi vam predstavljamo opcije uz koje možete iskoristiti sve prednosti Google pretraživača.


Tražite tačno određenu frazu?

Advertisements

Ako vam je potrebno da pronađete tačno određenu frazu, koristite navodnike da biste dobili preciznije rezultate. (Npr. ”google trikovi za pretraživanje”)

Želite da izbacite neku riječ iz pretrage?

Ako želite da vam se neka riječ ne pojavljuje u pretrazi i tako isključite nepotrebne rezultate dovoljno je samo da ispred te riječi ukucate minus ( – ), piše portalmladih.com.

Koristite Settings i Tools tabove

Iako su očigledne, često zaboravimo da korištenje ovih opcija jako olakšava pretragu. Koristeći opcije koje se nalaze u Settings i Tools tabu možete filtrirati rezultate po jezicima, formatu, vremenu kada su članci objavljeni…

Pretražite pojmove u okviru određenog sajta

Google vam omogućava da pretražite sadržaj nekog sajta bez da uopšte ulazite na njega. Dovoljno je da upišete pojam, a zatim site: i naziv sajta koji vas interesuje. (Npr: kursevi site:STUDOMAT.ba)

Potreban vam je artikal određenog cjenovnog ranga?

Ako želite da kupite neki proizvod za koji želite da date između 10 i 20KM, potrebno je da ukucate dvije tačke između ta dva broja. (Npr. 10..20 )

Tražite pjesmu čiji tekst ne znate u potpunosti?

Advertisements

Svi nekad zaboravim tekst određene pjesme, a želimo da je ponovo pronađemo i preslušamo. To je vrlo lako uz google-ovu opciju ***. Napišite riječi kojih se sjećate, a između njih stavite tri zvjezdice.

Potrebna vam je definicija?

Ako vam je potrebna definicija ili značenje nekog pojma dovoljno je da napišete DEFINE: ispred riječi koju pretražujete.

Pretražujte slične sajtove

Ako vam se sadržaj nekog sajta jako dopao i željeli biste da nađete i neki sličan ukucajte related: ispred naziva sajta koji vam se dopao.

Koristite google kao digitron ili konverter

Treba vam da brzo pomnožite dva broja dok radite pretragu? Koristite oznake za osnovne matematičke operacije direktno u pretraživaču.

Želite da brzo da pretvorite eure u konvertibilne marke ili obrnuto? Koriste samo ‘to’ između valuta. Na isti način možete konverovati mjerne jedinice.

Direktno upoređivanje

Želite da uporedite dva auta ili dijve namirnice? Dovoljno je da između pojmova koje želite da uporedite ukucate ‘vs’ i Google će vam prikati tekstove gde se pojmovi upoređuju.

Google igrice

Za kraj ne toliko praktična, ali zabavna opcija. Ukucajte ‘Atari breakout’ u Google pretraživač i dobićete opciju da direktno igrate neke od starih popularnih igrica poput čuvenih zmijica i Packmana.