Da li imate astigmatizam: Uz ovaj test možete otkriti da li vam trebaju naočale

Doktorica, oftalmolog je otkrila jednostavan test koji možete sami napraviti kod kuće kako biste provjerili trebaju li vam naočale.


optician with eyeglasses and client

Ako se češće događa da se naprežete dok nastojite nešto pročitati ili vas povremeno muči zamagljen vid, možda je vrijeme za pregled očiju.

Ipak, prije nego što to učinite, oftalmologinja dr. Brittani Carver je otkrila jednostavan test koji možete sami napraviti kod kuće kako biste provjerili trebaju li vam naočale. U videozapisu objavljenom na TikToku otkrila je kako bi astigmatizam mogao biti razlog zašto vaš vid nije savršen.

Astigmatizam ili cilindar oka nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice, a ponekad i zbog nepravilno zakrivljene očne leće, prenosi Faktor.

Uz zamagljen vid, astigmatizam također može uzrokovati glavobolju i naprezanje očiju, ali se lako može ispraviti odgovarajućim naočalama ili kontaktnim lećama.

Da biste lakše shvatili postoji li šansa da imate astigmatizam, isprobajte test dr. Carver.

test naocale

Pokrijte jedno oko i ako se bilo koja od ovih linija učini mutnom ili tamnijom, možda su vam potrebne naočale. Test ponovite i s drugim okom.

Video je pregledan više od 3.5 milona puta, a mnogi ljudi su priznali da su se šokirali kada su otkrili da imaju problema s vidom.

@bettervision

do you have astigmatism? Let me know! #astigmatism #glasses #eyedoctor #eyetest #optometrist #eyehealth #contactlenses

♬ original sound – DrBrittaniCarver