Uspješna, a slijepa studentica: ‘Ako nešto želite, uspjet ćete’

Ako se dovoljno trudite i usmjerite na svoj cilj, uspjet ćete u svemu što želite. Životni je to moto hrabre i optimistične Ines Pavić.


Iako je slijepa, ova studentica i glazbenica ne odustaje od izazova. Uzorna je studentica druge godine novinarstva.

Advertisements

– Studij novinarstva sam upisala jer sam oduvijek to željela, privlači me dinamičnost novinarske profesije, otkrila je Ines.

Advertisements

Prema njezinim riječima, zahvaljujući današnjoj tehnologiji školovanje je mnogo jednostavnije svima pa i osobama oštećena vida.

– Teškoće s vidom mi ne predstavljaju prepreku na fakultetu jer su kolege i profesori susretljivi i puni razumijevanja, kaže za 24sata.hr.

Na pitanje imaju li u Hrvatskoj slijepe osobe iste mogućnosti obrazovanja kao i ostali, odgovara:

– Mislim da je u Hrvatskoj kao i svugdje u svijetu, najviše ovisi o samoj osobi s teškoćama koliko želi i koliko će truda uložiti u samo školovanje.

– Naravno da je teže, ali nije nemoguće, a što se tiče fakulteta, mislim da imaju dovoljno senzibiliteta prema osobama s invaliditetom. Važno je i da osoba s invaliditetom izabere fakultet u skladu sa svojim mogućnostima. To je najvažnije, kaže Ines.

Muzikom se bavi od malih nogu , a pjevala je i u nekoliko zborova. Vokal je u bendu Razlika, koji su osnovale slijepe i slabovidne osobe.

– Kad zatvorim oči, sluh je izraženiji. Kada sam na pozornici odletim. Energija postaje posebna, doživljavam samo glazbu. Emocije prorade. Kad čujem mnogo glasova u publici, onda si zamišljam koliko ljudi ima, ko su oni, što rade, skaču li, rekla nam je Ines.

Za njezin bend zaista ne postoje prepreke. Iako je većina članova osobe s invaliditetom, to im ne predstavlja nikakav problem na putu do snova. Muzika je za njih razmjena energije između izvođača i publike.

– Naša prva pjesma za koju smo snimili i spot zove se ‘Sada znam’, a nedavno je Croatia Records izdala naš drugi singl ‘Noćas more miriše na tebe’ koji smo snimali u suradnji s producentom Goranom Martincem, ponosna je Ines na svoja muzička postignuća.

O bendu je snimljen dokumentarni film “Mi smo Razlika” . Film je snimio Luka Baruškin i prikazan u 2013. na DORF-u Vinkovcima. Iste godine su osvojili i prvu nagradu publike na Hitfestu u Krapinskim Toplicama. Ines se nakon diplome namjerava baviti objema profesijama.

I novinarstvo i muzika su joj jednako primamljivi i jednako ih voli. Privlači je radio i novi mediji, pa bi voljela u budućnosti baviti se novinarstvom u tom smjeru. Zadovoljna je količinom znanja i informacija koje prima na fakultetu i vjeruje da će joj to biti korisno u budućem radu.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!