Uspješna, a slijepa studentica: ‘Ako nešto želite, uspjet ćete’

Ako se dovoljno trudite i usmjerite na svoj cilj, uspjet ćete u svemu što želite. Životni je to moto hrabre i optimistične Ines Pavić.


studentica

Iako je slijepa, ova studentica i glazbenica ne odustaje od izazova. Uzorna je studentica druge godine novinarstva.

– Studij novinarstva sam upisala jer sam oduvijek to željela, privlači me dinamičnost novinarske profesije, otkrila je Ines.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema njezinim riječima, zahvaljujući današnjoj tehnologiji školovanje je mnogo jednostavnije svima pa i osobama oštećena vida.

– Teškoće s vidom mi ne predstavljaju prepreku na fakultetu jer su kolege i profesori susretljivi i puni razumijevanja, kaže za 24sata.hr.

Na pitanje imaju li u Hrvatskoj slijepe osobe iste mogućnosti obrazovanja kao i ostali, odgovara:

– Mislim da je u Hrvatskoj kao i svugdje u svijetu, najviše ovisi o samoj osobi s teškoćama koliko želi i koliko će truda uložiti u samo školovanje.

– Naravno da je teže, ali nije nemoguće, a što se tiče fakulteta, mislim da imaju dovoljno senzibiliteta prema osobama s invaliditetom. Važno je i da osoba s invaliditetom izabere fakultet u skladu sa svojim mogućnostima. To je najvažnije, kaže Ines.

Muzikom se bavi od malih nogu , a pjevala je i u nekoliko zborova. Vokal je u bendu Razlika, koji su osnovale slijepe i slabovidne osobe.

– Kad zatvorim oči, sluh je izraženiji. Kada sam na pozornici odletim. Energija postaje posebna, doživljavam samo glazbu. Emocije prorade. Kad čujem mnogo glasova u publici, onda si zamišljam koliko ljudi ima, ko su oni, što rade, skaču li, rekla nam je Ines.

Za njezin bend zaista ne postoje prepreke. Iako je većina članova osobe s invaliditetom, to im ne predstavlja nikakav problem na putu do snova. Muzika je za njih razmjena energije između izvođača i publike.

– Naša prva pjesma za koju smo snimili i spot zove se ‘Sada znam’, a nedavno je Croatia Records izdala naš drugi singl ‘Noćas more miriše na tebe’ koji smo snimali u suradnji s producentom Goranom Martincem, ponosna je Ines na svoja muzička postignuća.

O bendu je snimljen dokumentarni film “Mi smo Razlika” . Film je snimio Luka Baruškin i prikazan u 2013. na DORF-u Vinkovcima. Iste godine su osvojili i prvu nagradu publike na Hitfestu u Krapinskim Toplicama. Ines se nakon diplome namjerava baviti objema profesijama.

I novinarstvo i muzika su joj jednako primamljivi i jednako ih voli. Privlači je radio i novi mediji, pa bi voljela u budućnosti baviti se novinarstvom u tom smjeru. Zadovoljna je količinom znanja i informacija koje prima na fakultetu i vjeruje da će joj to biti korisno u budućem radu.