Zenički univerzitet naredne akademske godine planira upisati 1050 brucoša

Od toga su 623 mjesta namijenjena za redovne studente, a te studije plaća osnivač.


masinski fakultet unze

Senat Univerziteta u Zenici usvojio je Plan upisa za akademsku 2021./2022. godinu po kojem će, na svojih osam fakulteta, za upis na prvu godinu prvog ciklusa studija studentima ponuditi 1.050 mjesta – kazao je za FENU novi prorektor za nastavu tog univerziteta prof. dr. Enes Bikić.

Od toga su 623 mjesta namijenjena za redovne studente, a te studije plaća osnivač, Vlada Zeničko-dobojskog kantona; 337 mjesta za redovne-samofinansirajuće te 90 mjesta za vanredne studente.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prošle je godine na tom univerzitetu planom upisa na prvu godinu prvog ciklusa bilo predviđen upis 1.265, a pretprošle 1.425 studenata, ali plan nije bio ispunjen. Tako se nastavlja i trend smanjenja broja ponuđenih mjesta, ali i upisanih studenata.

– Analizirajući realizaciju plana upisa iz ranijih godina, ali i broj učenika koji završavaju srednju školu, ove smo godine sačinili smo realniji plan upisa na fakultete našeg univerziteta. Preostaje još da plan koji je usvojio Senat UNZE-a, usvoji i Vlada ZDK, kako bismo mogli raspisati konkurs, napominje Bikić.

Dva nova studijska programa ima Metalurško-tehnološki fakultet, koji će prvi put upisivati studente na Odsjek inženjerstvo zaštite okoliša (15 redovnih + 5 redovnih-samofinansirajućih) i Odsjek zaštita na radu i zaštita od požara (15+10).

Nastavu drugog ciklusa organizirat će sedam fakulteta tog univerziteta, a planom je predviđeno da se na prvu godinu upiše ukupno 477 studenata – 133 redovna, 258 redovnih-samofinansirajućih te 86 vanrednih studenata.

Medicinski fakultet na prvu godinu integrisanog prvog ciklusa studija na Odsjeku za opću medicinu (prvi i drugi ciklus), planira upisati 10 redovnih i 30 redovnih-samofinansirajućih studenata. Odsjek zdravstvene njege tog fakulteta upisat će 20 redovnih i 30 redovnih-samofinansirajućih studenata.

Treći ciklus, odnosno doktorske studije, samo kao vanredne studije, naredne će godine organizirati Pravni i Islamsko pedagoški fakultet.

Oba će fakulteta upisati po 20 vanrednih studenata, s tim što će IPF organizirati studije na tri odsjeka- Odsjek za islamsku vjeronauku (10 studenata) te zajednički program za Odsjek za socijlnu pedagogiju i Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje (ukupno 10 studenata).