Čuvene matematičarke koje su obilježile historiju

Historija pamti mnogo žena koje su imale strast prema ovoj naučnoj disciplini, a mi vam donosimo listu pojedinih koje zaista vrijedi istaći


1.Hipatija (355–415)

Advertisements

Hipatija je vjerovatno prva žena za koju se zna da je bila poznata matematičarka. Njen otac Teon, čuveni matematičar iz Aleksandrije, prenio je na nju svoje ogromno znanje. Osim toga, podučavao ju je i astronomiji, prenosi matematika.edu.rs.

Na nagovor oca, otputovala je za Atinu, gdje je svoje znanje obogatila Platonovim i Aristotelovim učenjima. Osim zajedničkih radova sa Teonom, imala je i mnogo svojih, a predavala je matematiku, filozofiju i astronomiju.

2. Emili di Šatle (1706–1749)

Ova matematičarka, koja je rođena u Parizu, poznata je po prevođenju i analizi knjige „Matematički principi prirodne filozofije”. Njena verzija prevoda se i dan-danas koristi u Francuskoj. Iako je njena majka u to vrijeme mislila da matematika nije za djevojke, otac joj je pružao podršku.

Napisala je esej o prirodi vatre i zato joj je 1737. godine uručena nagrada Francuske akademije nauka. Poznata je po svom zalaganju za ravnopravnost žena u obrazovanju i smatrala je da ih država onemogućava da se iskažu u nauci.

3. Marija-Sofija Žermen (1776–1831)

Baš kao i Emili di Šatle, živjela je u Parizu i voljela matematiku. Većinu svog vremena provodila je u očevoj biblioteci, u kojoj je učila jezike (latinski i grčki) i izučavala radove cjenjenih matematičara tog doba.

Nažalost, u to vrijeme su šanse za obrazovanje žena bile ograničene. Ali uprkos tome, mlada Sofija se odlučila da napravi jedan jako hrabar korak. Tajno je studirala na Univerzitetu École Polytechnique, koristivši ime jednog od muških studenata.

Sve je išlo po planu dok predavači nisu uvidjeli dramatičnu promjenu u znanju osobe čije je ime upotrijebila da se prikrije. Iako nikada nije bila aktivan predavač i matematičar, nezavisno je izučavala matematiku i pisala naučne radove.

Najpoznatija je po radu na Fermaovoj posljednjoj teoremi, takođe poznatoj i kao Fermaova velika teorema, koja se smatrala za jednu od najvećih matematičkih zagonetki. Osim toga, bila je prva žena koja je dobila nagradu na Univerzitetu nauke u Parizu, zbog pisanja o teoriji elastičnosti.

Na istom univerzitetu svake godine matematičarima se dodjeljuje prestižna nagrada, koja od 2013. nosi ime baš po Sofiji, u njenu čast.

4. Meri Somervil (1780–1872)

Advertisements

Meri Somervil se rodila u Škotskoj i kao dijete nije bila pretjerano zainteresovana za nauku. Pohađala je školu samo jednu godinu. Međutim, kada je sa 16 godina rješavala slagalicu i naišla na simbol algebre u njoj, desio se preokret. Postala je fascinirana matematikom i počela je samostalno da je uči.

Jedan od uzora joj je bio Vilijam Volas (ne junak iz čuvenog filma „Hrabro srce”), već poznati profesor matematike na Univerzitetu u Edinburgu. Fizičar Dejvid Bruster je govorio kako je Meri izuzetna matematičarka.

S obzirom na vrijeme u kom je živjela, ove riječi su imale poseban značaj, jer nije bilo puno žena koje su se bavile ovom naukom. Bar se nije znalo za njih, što, srećom, u današnje vrijeme nije slučaj.

5. Florens Najtingejl (1820–1910)

Bila je engleska medicinska sestra i učesnik u socijalnim reformama. Poznata je po svom doprinosu u spasavanju velikog broja života. Pružanjem ogromnih napora da poveća broj preživjelih u bolnici, postala je statističar.

Zbog svog plana o izvršenju reforme u zdravstvu, počela je da se bavi statistikom. Brojeve do kojih je došla svojim proračunima pokazali su da deficit sanitarnih sredstava utiče na visoku stopu smrtnosti.

Statistiku je prezentovala pomoću grafikona, a osmislila je „coxcomb”, varijaciju kružnih dijagrama. Pod utiskom svega što je vidjela na Krimu, napisala je knjigu „Bilješke o stvarima koje utiču na zdravlje, efikasnost i bolničku upravu britanske vojske”.

Prisjetimo se Sofije Žermen i njene hrabrosti

Vjerovatno je ovaj detalj u tekstu svako zapamtio – odvažnost mlade Sofije, koja ju je daleko odvela kada su stvari djelovale poprilično nemoguće. Pokušaj da se sjetiš toga kada naiđeš na poteškoće u matematici, sjeti se da je sve moguće.

Srećom, u današnje vrijeme možeš na drugačiji način da prevazilaziš teškoće i postaneš dobar u matematici uz 24 časa online podrške. Jednom sasvim OK odlukom pružićeš sebi znanje koje ti je sad dostupno na OKmatematici.

Sada ne moraš da koračaš težim putem kao hrabra Sofija da bi se edukovao. Čak potpuno suprotno… na veoma zabavan i lak način možeš da naučiš matematiku i prevaziđeš poteškoće koje imaš u ovoj oblasti.

(STUDOMAT.ba)