Čudo sa smetljišta

Gradska čistoća u Ankari ima svoju biblioteku, a sve knjige su pokupili radnici tog preduzeća iz kontejnera širom grada.


Prije nekoliko mjeseci smo vam donijeli fenomenalnu priču iz Kolumbije, o takozvanom gospodaru knjiga sa smetljišta. Sličnu priču nam ovog puta donosi najtiražniji turski dnevni list Hürriyet.

Advertisements
Izvor: Anadolu Agency

Naime, gradska čistoća u turskoj prestonici Ankari ima svoju biblioteku, a sve knjige su pokupili radnici tog preduzeća iz kontejnera širom grada.

Upravnik Emir Ali Urtekin kaže kako su ove knjige trebale da ostanu da trunu na smetljištima, a oni su im ovim postupkom udahnuli novi život. Ideja se rodila dok je s kolegama razmišljao o tome šta bi mogli da rade pored redovnog posla. Tako su osnovali i muzičku grupu, čiji članovi sviraju na kantama za smeće bačenim u staro gvožđe.

Advertisements
Izvor: Anadolu Agency

Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čekaju svoje mesto na policama. Projekat su pokrenuli prije sedam mjeseci, a knjige su podijeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dječjih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika. U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700), ali sada je otvorena za sve i radi 24 časa dnevno.

Izvor: Anadolu Agency

U  nedavno renoviranoj fabričkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica, pa je postala omiljeno mjesto za odmor radnika gradske čistoće. Za vrijeme pauze ovdje mogu da čitaju, popiju čaj, ili igraju šah. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dvije nedjelje. U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece, čije škole nemaju bibilioteku, ili je izbor knjiga u tim bibliotekama mali.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)