Gospodar knjiga sa smetljišta [VIDEO]

Kolumbijski portal Colombia Joven nam donosi inspirativnu priču o Hose Albertu Gutijeresu, poznatom pod nadimkom "Gospodar knjiga".


Jedan Kolumbijac, koji je 20 godina vozio kamion komunalnog preduzeća u kolumbijskoj prijestonici, Bogoti, sakupljao je bačene knjige i u prizemlju svoje kuće otvorio besplatnu biblioteku.

Advertisements

Hose Alberto Gutijeres je dobio nadimak “Gospodar knjiga” jer je 1997. godine počeo da sakuplja knjige kada je primijetio da ih građani bacaju u kante za smeće. Gutijeres, koji sada ima 54 godine, izjavio je da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila “Ana Karenjina” ruskog književnika Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primjerke “Malog Princa”, “Ilijade” i dijela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa.

Susjedi su zatim počeli da dolaze i da pitaju da uzmu neku knjigu, bilo za sebe ili za svoju djecu. Gutijeres je 2000. godine odlučio da sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu “Moć riječi”.

Uspjeh te inicijative je prevazišao očekivanja, jer su u biblioteku kao ispomoć počeli da dolaze volonteri, kao i stranci.

Advertisements

Pošto su neke knjige bile u lošem stanju, Guterijesova supruga, krojačica, došla je na ideju da otvori “Bolnicu riječi” gdje lijepi stranice i mijenja korice propalih knjiga. Sada je biblioteka koja je u međuvremenu stekla svjetsku slavu i bila gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Brazilu, postala mjesto okupljanja djeca koja bez daha slušaju priče koje im se čitaju.

Porodica Gutijeres je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno dijelila knjige mještanima u zabačenim područjima. Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju za pomoć.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)