Čitanje istog teksta više puta najgora je metoda učenja! Evo kako efektivno učiti

Način na koji većina učenika i studenata uči potpuno je besmislen, zaključili su to psiholozi Henry Roediger i Mark McDaniel s Washington Universityja u St.Louisu. Oni su kombinirano proveli čak osamdeset godina proučavajući učenje i memoriju, a svoje su nalaze zabilježili u knjizi Make it Sick: The science of Successful Learning.


CITANJE

Većina učenika uči tako da više puta čita iste zabilješke, udžbenike i ostalu literaturu. Međutim, psihološka su istraživanja, pomoću laboratorijskih eksperimenata i onih u učionicama, dokazala kako je to najgori mogući način učenja materije, piše Vox.com. pun efektivniji način je korištenje kartica s natuknicama, izrada dijagrama i mapa te ispitivanje samoga sebe. Bitan je raspored učenja pojedinih cjelina, te miješanje različitih tema.

Advertisements

Psiholog Mark McDaniel dijeli 7 savjeta kako što bolje naučiti gradivo.

Advertisements

1. Nemojte samo više puta čitati iste bilješke

– Većina učenika kaže kako je ovo njihova broj jedan strategija. Mi smo istraživanjem zaključili da ovakvo repetitivno recikliranje informacija nije dobro niti može stvoriti trajnu memoriju. Promatranje učenika pokazalo je da su oni koji su jednom pročitali tekst upamtili jednaku količinu gradiva kao i oni koji su ga pročitali dva puta. Kada drugi put čitate tekst preko poznatih informacija prelazite s ‘ovo znam, ovo znam’, iz njega ne izvlačite nove informacije, kaže McDaniel.