Četiri načina da nađete motivaciju kada vam se ništa ne radi

Da li imate dane kada vam se ne radi apsolutno ništa? Treba da obavite važan telefonski razgovor ili završite neki zadatak, a vi biste najradije ostali u krevetu cijeli dan? Čime god da se bavite, naići ćete na dane kada nikako ne možete da pronađete motivaciju za rad.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni coach

Ipak, postoje brojni načini da takve dane prevaziđete. Evo četiri moguća načina da ponovo pronađete motivaciju:

1. Otkrijte razloge niske motivacije

Prvi korak u podizanju energije na viši nivo jeste pronalaženje uzroka. Niska motivacija može doći kao rezultat fizičkog umora – loše ishrane ili nedovoljnog sna. Moguće je i da se plašite rezultata nečega što morate da uradite, npr. predaje određenog projekta i zbog toga je odlažete. Loša motivacija može se javiti i ako imate problem sa niskim samopouzdanjem i ne želite da izađete iz vaše sigurne zone.

2. Ako je razlog  fizičke prirode – pobrinite se za svoje tijelo

Umorni ste? Naspavajte se. Osjećate se loše? Vježbajte ili idite da trčite pola sata. Ponekad samo treba da se udaljite od posla i udahnete malo svježeg vazduha. Razmislite i o tome šta jedete. Niska energija može da ukaže na nedostatak hranljivih materija u vašem organizmu. Možda se još uvijek niste oporavili od nedavne prehlade i možda su njene posljedice još uvijek prisutne.

3. Ako imate problem sa samopouzdanjem – razumite zašto

Nisko samopouzdanje dolazi kao rezultat vaših misli da niste dovoljno dobri, da niste sposobni da nešto uradite i da su drugi uvijek bolji od vas. Vrijeme je da prestanete da razmišljate na ovaj način, jer to ne samo da loše utiče na motivaciju, već postaje dio sistema vaših uvjerenja. Šta vam dobro mogu donijeti ovakva uvjerenja? Smislite neku rečenicu koja će vas uvijek motivisati kada je to potrebno, npr. „Vjerujem u sebe!“.