CKD: Održan bh. ljetni debatni kamp uz moto “Svi različiti, svi jednaki!”

Centar za kulturu dijaloga (CKD) je u periodu 27. – 31.08.2015. organizirao Ljetni debatni kamp za učesnike iz cijele BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


Kamp je okupio učesnike iz sljedećih gradova: Banja Luka,  Bijeljina,  Brčko,  Čelić,  Donji  Vakuf,  Gradačac,  Istočno  Sarajevo,  Kakanj,  Mostar,  Novi  Grad,  Odžak, Prijedor, Sarajevo, Srebrenik, Tešanj, Tuzla, Visoko, Zenica.

Advertisements

Učesnici petodnevne aktivnosti su kroz otvoreni dijalog predložili planove za kreiranje održivog i trajnog mira u BiH, ističući važnost pomirenja, tolerancije  i međusobnog uvažavanja u procesu zagovaranja za ostvarivanje pozitivnih promjena u bh. društvu – interetničkog pomirenja i poštivanja ljudskih prava svih bh. građana. Mladi iz različitih lokalnih zajednica i etničkih pozadina su kroz zajedničke kreativne aktivnosti učili kako da  zagovaraju za promjene u obrazovnom sistemu BiH i društvu općenito. Problemi mladih ljudi u BiH su identični, istinske promjene će nastati kada budu spremni da o njima zajedno razgovaraju i učestvuju u kreiranju obrazovnog procesa koji ih treba spajati, a ne razdvajati uvažavajući sve razlike.

Kroz debate, različite radionice, ples, pjevanje i glumu učesnici su istakli međusobne sličnosti ali i prihvatili razlike koje trebaju biti osnova za kreiranje suživota a ne osnova za dalje sukobe. Mladi su ojačani za prepoznavanje narušavanja ljudskih prava i pokretanje mehanizama kojima se ljudska prava drugih osoba štite sa posebnim akcentom na ljudska prava marginaliziranih grupa.

Osnovni moto Kampa je „Svi različiti, svi jednaki!“, kroz koji je istaknuta važnost upoznavanja drugih i drugačijih kao i važnost uvažavanja međusobnih razlika. Kroz argumentiranu raspravu, uređen dijalog, debate, video kreacije, kreacije pjesama i literarne radove mladi su poslali  poruku  o  značaju  pomirenja,  interetničke  tolerancije,  međusobnog  uvažavanja,  nediskriminacije  i poštivanja ljudskih prava svih skupina. Tijekom natjecateljskog dijela Kampa ostvareni su sljedeći rezultati u kategoriji debatiranje:

Skupina početnici:

Najbolja ekipa:

 1. Anđela Arar (Gimnazija Banja Luka)
 2. Leon Miliša (KŠC – Opća realna gimnazija Sarajevo)
 3. Marko Vlaisavljević (KŠC – Osnovna škola Sarajevo)

Najbolji govornici:

Advertisements
 • Adnan Jašarević (Srednja tehnička škola Tešanj)
 • Ivan Ilić (KŠC – Opća gimnazija Banja Luka)
 • Leon Miliša (KŠC – Opća realna gimnazija Sarajevo)

Skupina napredni:

Najbolja ekipa:

 • Lejla Mujanović (MSŠ Srebrenik)
 • Edna Đuliman (Gimnazija Mostar)
 • Ehlimana Veledar (Gimnazija Mostar)

Najbolji govornici: 

 • Ivana Franjić-Tubić (KŠC – Srednja medicinska škola Sarajevo)
 • Lejla Mujanović (MSŠ Srebrenik)
 • Edna Đuliman (Gimnazija Mostar)

Skupina seniori:

Najbolji govornici:

 • Jovica Jović (Gimnazija Banja Luka)
 • Bojan Belenzada (Gimnazija Banja Luka)
 • Aleksandar Nedić (Stomatološki fakultet Brčko)

(STUDOMAT.ba)