“Budući pripravnici”: Prinuđeni da se za svoja prava bore štrajkom glađu

Dvosatnim štrajkom glađu brčanski "Budući pripravnici" skrenuli su u četvrtak pažnju vlastima na svoj položaj te najavili generalni štrajk, ukoliko se njihovi zahtjevi upućeni Vladi Brčko Distrikta BiH ne ispune.


brcko studenti buduci pripravnici foto dnevni avaz

BRČKO – Dvosatnim štrajkom glađu brčanski “Budući pripravnici” skrenuli su u četvrtak pažnju vlastima na svoj položaj te najavili generalni štrajk, ukoliko se njihovi zahtjevi upućeni Vladi Brčko Distrikta BiH ne ispune.

– Tražimo da Vlada Distrikta sutra organizira vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o našim zahtjevima. Ukoliko se ne održi ta sjednica i Vlada ne realizira te zahtjeve, bićemo prisiljeni da u ponedjeljak stupimo u generalni štrajk glađu, rekao je diplomirani pravnik Muhamed Muratović, član neformalne grupe “Budući pripravnici”.

Pripravnici tvrde da je gradonačelnik ignorira njihove probleme, jer se nije odazvao ni na jedan poziv, prenosi Dnevni avaz.

– Želimo da nam kažu kakva tehnička pogreška je nastala u raspisivanju javnog oglasa za prijem pripravnika te da se pronađe osoba koja je odgovorna za to. Svaki put se potkrade neka greška, a nama prolaze mjeseci i godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Na svim natječajima za posao smo odbijeni jer nemamo odrađen pripravnički staž, rekao je Ninić, koji je poručio predstavnicima lokalne vlasti da se pripravnici nisu školovali da bi bili nečija socijalna kategorija stanovnika.

Budžetom Brčko Distrikta za 2013. godinu izdvojeno je 1,2 miliona maraka, što je, po procjeni “Budućih pripravnika“, dovoljno novca za zapošljavanje 200 pripravnika.

(avaz.ba)