Bošnjaci u Holandiji obezbijedili stipendije za 27 učenika i studenata

Pojedinačna stipendija za učenike iznosi 250, a za studente 400 eura.


Islamska zajednica (IZ) Bošnjaka Holandije danas je u Sarajevu na prigodnoj svečanosti uručila 27 stipendija učenicima i studentima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, ukupne vrijednosti od 9.150 eura.

Advertisements

– Ove godine smo uprkos teškoj situaciji u svijetu uzrokovanoj pandemijom koronavirusa obezbijedili za jednu petinu sredstava više u odnosu na prošlu godinu, kazao je predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Holandije Samir Mušija, podsjećajući da je ovo 17. godina zaredom kako dodijeljuju ove stipendije.

Advertisements

Pojedinačna stipendija za učenike iznosi 250, a za studente 400 eura.

– Mi također dajemo stipendije i u našem Mešihatu u Novom Pazaru, u Sandžaku. Sve ovo je potvrda našeg zajedništva, našeg imana, zajedničke institucije koja se bori da i u ovim teškim trenucima kada je cijela zemaljska kugla u krizi, ne gubimo vjeru, snagu i nadu, poručio je Mušija.

On je posebno zahvalio svim džematima sa područja Holandije koji su dali svoj doprinos ovoj akciji, kao i svim pojedincima koji su na bilo koji način pomogli da ova dodijela bude uspješno realizirana.

Šef Odjela za džemat i imamet Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Mensur ef. Pašalić istakao je ovom prilikom da možemo biti sretni što imamo odgovorne, plemenite i čestite Bošnjake u dijaspori koji ne žele ostaviti Bosnu i Hercegovinu zaboravljenom.

– Oni vode brigu o našem mladom naraštaju koji je trenutno u stanju potrebne brige tokom svoga fakultetskog ili srednjoškolskog obrazovanja. Sretan sam da surađujem sa njima već pet godina i da imamo tako plemenite naše Bošnjake u Njemačkoj kroz fond “Gazi Husrev-beg”, u Americi kroz fond “Ljiljan”, u Holandiji kroz fond “Selamet”, kao i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj koja tradicionalno preko 20 godina učestvuje u ovim projektima. Nevjerovatne su emocije ovih ljudi kada im se jave djeca koja su dobijala ove stipendije da im zahvale ili kada im saopšte da su završili fakultet i na taj način opravdali njihovo povjerenje, istakao je ef. Pašalić.

Dodao je kako Islamska zajednica u BiH, koju predvodi reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, jedinstvena, i da će svi zajedno nastaviti raditi na njenom jačanju kako bi omladina sutra kroz svoje djelovanje razvijala državu BiH, prenosi oslobodjenje.ba.

Dobitnica stipendije Amina Velagić, studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, iskazala je veliko zadovoljstvo što je dobila ovu stipendiju.

– Ova stipendija najviše olakšava troškove mojoj prodici, s obzirom na to da moja porodica broji šest članova od kojih otac finansira sva četiri člana, moja dva brata i moju sestru, kazala je Velagić, zahvaljujući svim dobrim ljudima i Islamskoj zajednici Bošnjaka Holandije koja kroz ove projekte olakšava obrazovanje brojnim učenicima i studentima koji će sutra biti stabilna budućnost naše zemlje i zajednice.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!