Bošnjaci u Holandiji obezbijedili stipendije za 27 učenika i studenata

Pojedinačna stipendija za učenike iznosi 250, a za studente 400 eura.


stipendije IZ

Islamska zajednica (IZ) Bošnjaka Holandije danas je u Sarajevu na prigodnoj svečanosti uručila 27 stipendija učenicima i studentima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, ukupne vrijednosti od 9.150 eura.

– Ove godine smo uprkos teškoj situaciji u svijetu uzrokovanoj pandemijom koronavirusa obezbijedili za jednu petinu sredstava više u odnosu na prošlu godinu, kazao je predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Holandije Samir Mušija, podsjećajući da je ovo 17. godina zaredom kako dodijeljuju ove stipendije.

Pojedinačna stipendija za učenike iznosi 250, a za studente 400 eura.

– Mi također dajemo stipendije i u našem Mešihatu u Novom Pazaru, u Sandžaku. Sve ovo je potvrda našeg zajedništva, našeg imana, zajedničke institucije koja se bori da i u ovim teškim trenucima kada je cijela zemaljska kugla u krizi, ne gubimo vjeru, snagu i nadu, poručio je Mušija.

On je posebno zahvalio svim džematima sa područja Holandije koji su dali svoj doprinos ovoj akciji, kao i svim pojedincima koji su na bilo koji način pomogli da ova dodijela bude uspješno realizirana.

Šef Odjela za džemat i imamet Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Mensur ef. Pašalić istakao je ovom prilikom da možemo biti sretni što imamo odgovorne, plemenite i čestite Bošnjake u dijaspori koji ne žele ostaviti Bosnu i Hercegovinu zaboravljenom.

– Oni vode brigu o našem mladom naraštaju koji je trenutno u stanju potrebne brige tokom svoga fakultetskog ili srednjoškolskog obrazovanja. Sretan sam da surađujem sa njima već pet godina i da imamo tako plemenite naše Bošnjake u Njemačkoj kroz fond “Gazi Husrev-beg”, u Americi kroz fond “Ljiljan”, u Holandiji kroz fond “Selamet”, kao i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj koja tradicionalno preko 20 godina učestvuje u ovim projektima. Nevjerovatne su emocije ovih ljudi kada im se jave djeca koja su dobijala ove stipendije da im zahvale ili kada im saopšte da su završili fakultet i na taj način opravdali njihovo povjerenje, istakao je ef. Pašalić.

Dodao je kako Islamska zajednica u BiH, koju predvodi reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, jedinstvena, i da će svi zajedno nastaviti raditi na njenom jačanju kako bi omladina sutra kroz svoje djelovanje razvijala državu BiH, prenosi oslobodjenje.ba.

Dobitnica stipendije Amina Velagić, studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, iskazala je veliko zadovoljstvo što je dobila ovu stipendiju.

– Ova stipendija najviše olakšava troškove mojoj prodici, s obzirom na to da moja porodica broji šest članova od kojih otac finansira sva četiri člana, moja dva brata i moju sestru, kazala je Velagić, zahvaljujući svim dobrim ljudima i Islamskoj zajednici Bošnjaka Holandije koja kroz ove projekte olakšava obrazovanje brojnim učenicima i studentima koji će sutra biti stabilna budućnost naše zemlje i zajednice.