BiH postaje zemlja staraca: Nepravda tjera mlade ljude iz BiH

"Mlad čovjek se ne može zaposliti bez političkih i drugih veza. Ovo je problem države, ne samo univerziteta, što će posebno biti izraženo za pet do deset godina."


Jusuf Žiga, ugledni sociolog i profesor, Aziz Đipa, voditelj Odjela za monitoring Instituta za razvoj mladih KULT, i prof. dr. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, govorili su o problemu odlaska mladih iz BiH u emisiji Sedam plus, prenosi Hayat.ba.

Advertisements

Prof. dr. Duraković je istakao da zenički Univerzitet dijeli iste probleme sa drugim državnim univerzitetima u BiH.

Kao i svi univerziteti u BiH, Univerzitet u Zenici ima problem sa nedostatkom studenata. Moramo poći od činjenice da imamo smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama, sa tendencijom pada. Dakle, mi nemamo populacije. Nepravda tjera mlade ljude iz BiH. Mlad čovjek se ne može zaposliti bez političkih i drugih veza. Mi djecu školujemo za EU. Ko će graditi ovu zemlju ako ostanemo bez naše mladosti? Na Univerzitetu u Zenici otvaramo studijske programe na stranim jezicima radi privlačenja stranih studenata. Ovo je problem države, ne samo univerziteta, što će posebno biti izraženo za pet do deset godina. Moramo također povećati plate, ne može jedan ljekar ili pravnik biti zadovoljan platom od 1.100 KM u vremenu rasta životnih troškova, smatra Duraković.

Advertisements

Video pogledajte na linku ispod.

Đipa je iskazao rezultate istraživanja o potrebama mladih koje je Institut za razvoj mladih KULT proveo tokom 2021. godine, prema kojima je preko 50 posto mladih spremno napustiti BiH zbog lošeg obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja.