Bh. studenti kreirali pristup.info: Koliko su naše institucije odgovorne prema svojim građanima?

Razgovarali smo sa studentima koji su bili učesnici programa ,,Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” kojeg implementira Humanity in Action BiH. Oni su kao završni dio ovog programa kreirali web stranicu, pristup.info, gdje su prikazali koliko su naše državne institucije odgovorne za obavljanje svojih zadataka u vidu komunikacije sa građanima.


Razgovarao: Mirnes Ćerimović, STUDOMAT.ba

Advertisements

Emir Hasović, Adnan Rudan i Emina Latić su sproveli istraživanje s ciljem kreiranja web stranice za olakšano kontaktiranje institucija za potrebe studenata i građana, kojima su informacije potrebne za naučne radove, istraživanja, te privatne potrebe.

– Nakon učestvovanja u brojim projektima uočili smo da naše institucije ne sprovode Zakon o javnom pristupu informacijama. Najveći problem jeste taj što odgovor za potrebne informacije uopšte ne dobijemo, pa čak ni da su te informacije zaštićene iz nekog razloga. Baš zato, odlučili smo da prikažemo realnu sliku naših institucija i njihovog odziva, kako bi i drugi mladi znali šta da očekuju, i najvažnije kako bi ovim projektom podigli svijest ovih ustanova da poboljšaju svoj rad, kaže Emir Hasović za STUDOMAT.ba.

Advertisements

Ciljevi projekta provedeni su kroz slanje mailova nadležnim institucijama i njihovim (ne)odgovorima, kreiranjem web stranice na osnovu rezultata kojeg su članovi ovog projekta prikupili i postavljanje transparentne statistike o odgovornosti institucija prema svojim građanima, kao i održavanja sastanaka na kojima su prezentovali projekat, upućene mailove, statistiku na web stranici, te razmijenili iskustvo i kreirali dalje korake projekta u suradnji sa građanstvom.

– Jedan od sastanaka smo održali i sa Vijećem učenika kao mladim ljudima pred kojima je budućnost i želja za znanjem, s ciljem da ih informišemo o našem istraživanju iz razloga što upravo ti mladi ljudi mogu sudjelovati u sličnom ili čak istom projektu kao što je naš i imati poteškoće sa dobivanjem konkretnih, pravovremenih i tačnih informacija te tražiti neprovjerene putem interneta zbog neodgovornosti državnih institucija, dodaje Emina Latić.

Studenti pozivaju čitatelje da ukoliko žele vidjeti koje odgovore su dobili od institucija da posjete njihovu  web stranicu ili da se obratite direktno na njihov email: pristup.info.ba@gmail.com.

(Mirnes Ćerimović / STUDOMAT.ba)