Bh. studenti dobili stipendije za studij na francuskim univerzitetima

Bosanskohercegovački studenti, njih 13, od jeseni ove godine studirat će u Republici Francuskoj na prestižnim univerzitetima nakon što su ispunili stroge kriterije za dobijanje stipendije za postdiplomske i doktorske studije.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Svake godine vlada Republike Francuske dodjeljuje stipendije najboljim bh. studentima, a ove godine studenti će studirati na univerzitetima, kao što je Ecole Normale Supérieure u Lyonu.

Francuska je treća zemlja svijeta, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, po broju stranih studenata. Na 3.500 visokih javnih i privatnih ustanova i istraživačkih centara, studira oko 290.000 stranih studenata, a 42 posto doktoranata u Francuskoj su strani studenti.

Ovih 13 studenata, koje je danas ugostila ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi, dolaze s univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, a njihova polja interesiranja su različita i to su informatika, fizika, farmacija, političke nauke, pravo, književnost, arheologija i saobraćaj.

Kako je ambasadorica Bodonyi istaknula, izdvajanje iz budžeta za stipendiranje Francuska vidi kao investiciju te je iznijela podatak da se 20 posto iz godišnjeg budžeta Francuske izdvaja za mlade i plaćanje studija mladih ljudi, jer ta zemlja smatra da su mladi budućnost države.

– Stoga vrijedi uložiti 11.000 eura godišnje po studentu. No Francuska ne učestvuje u “odljevu mozgova” iz neke zemlje. Francuska želi da se studenti vrate u svoje domovine i tamo iskoriste stečena znanja, pojasnila je Bodonyi.

Na doktorski studij u Francusku odlazi Alisa Hadžiajlić čije je polje interesiranja politika francuskog jezika, dok na master studij odlazi Irhad Puce, a njegovo polje interesiranja je međunarodna ekonomska politika. Oni su danas novinarima kazali da im stipendija mnogo znači, a najavili su i da bi se nakon završetka studija vratili u BiH.

U Francuskoj ove godine studira 166 studenata iz BiH.

(Klix.ba)