Besplatne studije u Sloveniji: Prvi rok za prijavu počinje u februaru

Ako razmišljate o studiranju u Sloveniji, došlo je vrijeme da saznate više o studijskim programima koji vas najviše zanimaju. Dan kada će biti potrebno odlučiti šta ćete studirati brzo se približava, jer prvi rokovi za prijavu na slovenačke obrazovne ustanove počinju već u februaru.


sat

Zašto studirati u Sloveniji?

Slovenija je jedna od najsigurnijih i najmiroljubivijih zemalja na svijetu sa vrlo dobrim obrazovnim sistemom i međunarodno priznatom diplomom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U Sloveniji postoji 6 univerziteta, 44 nezavisnih visokoškolskih ustanova i 49 visokih škola, a studenti mogu birati između više od 1500 studijskih programa.

Studije su besplatne za građane republika bivše Jugoslavije na temelju bilateralnog sporazuma. Isto važi za sve građane Evropske unije.

Prednost slovenačkog obrazovnog sistema nesumnjivo je činjenica da kod upisa u obrazovne ustanove uglavnom nema prijemnih ispita. Jedini izuzeci su određeni studijski programi poput muzike, likovnih umetnosti, glume, dizajna, arhitekture, sporta, zubne  protetike itd.

Inače, studenti u Sloveniji imaju i brojne pogodnosti .

Koliko ima rokova za prijavu?

Iako postoji više rokova za prijavu (obično dva, tri ili četiri, zavisno od same ustanove), važno je prijaviti se na odabranu obrazovnu ustanovu i program u prvom roku, jer tada su sva mesta na fakultetima još uvek slobodna. U svim sljedećim rokovima najbolja mesta su možda već popunjena i možda ćete morati birati iz manje zanimljivih programa ili čak pričekati sa upisom sljedeću godinu.

Šta mi je potrebno za prijavu?

Informacije da se svi dokumenti, uključujući dokumente o prethodnom obrazovanju (kao što je maturska diploma ili bačelor diploma) moraju predati pri prvoj prijavi za upis, nisu tačne. Potvrde o završenom školovanju ne predajete dok ih ne primite, u junu, ili julu.

Podrška stručnjaka

Mudro je uvek imati nekoga na putu kome se možete obratiti kad vam trebaju informacije, stručno mišljenje ili savjet. Naši stručnjaci upoznaće vas sa detaljnijim informacijama o rokovima i procesu prijave na slovenačke obrazovne ustanove te će vam pružiti savete o svim pitanjima vezanim za studije i studentski život u Sloveniji. Zajedno ćemo odabrati pravi studijski program u skladu sa vašim željama i akademskim uspjehom i osigurati da se sva potrebna dokumentacija dostavi na vrijeme.

Želite li besplatno studirati u Sloveniji? Zainteresovani ste za studije, studijske programe i rokove na slovenačkim obrazovnim ustanovama i za život u Sloveniji? Sve informacije možete pronaći na našoj veb stranici ili na Facebook-u, a možete nam pisati i na education@2tm.si  

(STUDOMAT.ba)