Australijsko čudo: 121.000 novih radnih mjesta u mjesec dana

Australija je učinila ono što se mnogim državama čini nemogućim, revitalizirala je nacionalno tržište rada. U mjesec dana otvoreno je 121.000 radnih mjesta.


australia

Australija je učinila ono što se mnogim državama čini nemogućim, revitalizirala je nacionalno tržište rada. U mjesec dana otvoreno je 121.000 radnih mjesta.

Canberra je pokrenula veoma inovativnu kampanju čiji cilj je bio potaknuti stvaranje radnih mjesta, a cijela australska nacija odgovorila je na kampanju s velikim entuzijazmom, prenosi portal Index.hr.

Projekat “Jobs 2014”

Projekt pod nazivom “Jobs 2014” je za cilj imao stvoriti 30.000 radnih mjesta u samo osam sedmica, a koja bi bila rezervisana za australske građane. Canberra je upravljanje projektom prepustila kvartovima i lokalnim zajednicama, prebacujući veći dio provedbe na mikro razinu.

Rezultati koje je projekt pokazao u kolovozu zapanjujući su. Preko 121.000 novih radnih mjesta, što će reći skoro 4.000 novih radnih mjesta dnevno. Iznenađujući rezultati projekta toliko su nevjerovatni da su mnogi isprva pomislili kako se radi o grešci.

Prednost australskim državljanima

Australska vlada je krajem juna zatražila od svih poslodavaca da, ovisno o mogućnostima, nađu načina da stvore prostora za mlade Australce. Nekoliko sati rada dnevno, sezonski poslovi ili poslovi na određeno, poenta je bila u stvaranju impulsa koji će pokrenuti tržište rada.

Vlasnici firmi, ureda, diskoteka, kina, trgovina, škola, dvorana, restorana i ostalih objekata učinili su ono što je vlada tražila od njih, a rezultati su odmah uslijedili.

Kritičari napadaju “privid uspjeha”

Mnogi kritičari napali su rezultate kojima se australske vlasti hvale, ističući kako se radi o procjenama koje se baziraju na radnim mjestima pod navodnicima. Iz Canberre odgovaraju kako je skoro trećina “redovne” australske radne snage upogonjena u “part-time” poslovima te kako se fleksibilnost takvog radnog vremena među Australcima često naglašava kao veliki plus.

(Index.hr)