Antonio Topalović za STUDOMAT: Obrazovanje je alat koji stvara predispozicije za kvalitetan život

Antonio Topalović, studij pedagogije (obrazovanih znanosti) završio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fakultetu psihologije i obrazovnih znanosti Univerziteta Jyväskylä u Finskoj. Višegodišnji profesionalni razvoj je usmjerio pitanjima obrazovanja odraslih, zaštite ranjivih skupina te suradnji u obrazovanju. Karijeru je započeo kao voditelj programa za zaštitu maloljetnika i istraživač u jednoj organizaciji te nastavio svoj karijerni put u području upravljanja i razvoja ljudskih resursa.


Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje krila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Advertisements

Antonio je za STUDOMAT otkrio šta mu je stipendija Konrad Adenauer Fondacije donijela novo u životu, govorio je o planovima za budućnost, a uputio je i savjet mladima…

Kako si znao da je Studij pedagogije pravi izbor za tebe?

Studij pedagogije/obrazovnih znanosti sam završio na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fakultetu psihologije i obrazovnih znanosti Univerziteta Jyväskylä u Finskoj. Izbor studija se dogodio sasvim slučajno i mogu reći da je za taj izbor najviše zaslužna jedna profesorica s Odsjeka za pedagogiju s kojom sam prilikom upisa razgovarao o tome što izabrati te nakon nekoliko izmijenjenih rečenica sam se odlučio da je to pravi izbor za mene. Iako se često pedagogija veže uz direktan rad s djecom i mladima, ja tijekom studija nisam imao takve afinitete već sam se, zahvaljujući različitim kolegijima,  usmjerio ka istraživanju nasilja, obrazovnih politika i metodologije obrazovnih i društvenih znanosti, što danas i jest jedna od mojih strasti.

Iskustvo studiranja sam stekao i na Fakultetu za psihologiju i obrazovne znanosti na Univerzitetu Jyväskylä u centralnoj Finskoj gdje sam pored studiranja imao priliku obavljati kliničku praksu u univerzitetskoj školi, što je dakako obogatilo moje vještine i pogled na obrazovanje.

Nakon formalno završenog visokoškolskog obrazovanja nastavio sam svoja profesionalna usavršavanja te sam trenutno polaznik certificiranog stručnog programa iz područja upravljanja ljudskim resursima na Europskom poslovnom univerzitetu u Luksemburgu, što je dakako jedno sasvim novo, ali ugodno i korisno iskustvo.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet?

Upis fakulteta je bitna životna odrednica i ona, bez obzira na to koliko je taj izbor pravi ili ne, ostavlja utjecaja na nas. Obrazovanje je alat koji stvara predispozicije za kvalitetan život, život ispunjen novim spoznajama i svladavanjem korisnih vještina. Iako često nismo sigurni da li je neki studij za nas ili ne, sa sigurnošću mogu reći da na svakom studijskom programu možemo naučiti nešto korisno te da apsolutno ništa nije uzaludno.

Šta ti je Konrad Adenauer Fondacija kao organizacija donijela novo u životu?

Fondacija Konrad Adenauer me je vjerno pratila tijekom dijela mog obrazovanja te pružila priliku upoznati kolege i kolegice s drugih univerziteta i studijskim programa. Vjerujem da iskustva i prilike koje mi je KAS pružio snažno utječu na moj profesionalni i osobni život te pored financijske podrške koju sam dobio, socijalna podrška prilikom razvoja svakog od nas, svakog stipendiste i stipendistice, jest vjetar u leđa koji nam pokazuje da nismo sami. Fondacija Konrad Adenauer i nakon završenog stipendijskog perioda ostaje uz svoje alumnije te im pruža različite mogućnosti, a na svakome od nas je da ih iskoristimo na najbolji način.

Koji su planovi za budućnost?

Budućnost koja je pred nama ima samo jednu sigurnu odrednicu – promjenu. U skladu s tim promjenama nadam se da ću uspjeti pronaći svoje malo mjesto pod ovim nebom te nastaviti s profesionalnim i osobnim razvojem u smjeru u kojem sam krenuo. Kada govorimo o profesionalnim aspiracijama, u narednom periodu ću nastojati fokusirati se na svoj znanstveno-akademski razvoj te mi je cilj da na osnovu praktičnih iskustava pokušam unaprijediti određene procese u obrazovanju i poslovanju. Primarno, cilj mi je završiti doktorski studij iz oblasti obrazovnih znanosti prilikom čega ću istražiti suradnju privrede i poslovanja s obrazovanjem, odnosno na koji način nacionalna i međunarodna obrazovna politika može utjecati na kreiranje uvjeta za rad i promjene u upravljanju ljudskim resursima u kompanijama i generalnom razvoju društvenih i poslovnih procesa.

Šta je tebi tokom studija davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Moj životni moto, a ujedno i poruka svim čitateljima bi bile riječi poznatog austrijskog psihijatra, Viktora Frankla, koji je nakon užasa koncetracionih logora napisao: „Iz ruševina se najbolje vide zvijezde“ te nastavio „život u svakom trenutku ima smisla“. Upravo praćeni ovim riječima – život bez obzira kako nam se činio u nekom trenutku, bio u rasulu ili savršenom redu, ima važnu lekciju koju nas treba naučiti. To ne znači da ćemo se pomiriti s patnjom i mirno sjediti, upravo suprotno, svom snagom i voljom cijelog svog bića, pohrliti, zagrliti svoj život i reći mu: Vrijedi te živjeti!

Knjiga, film ili serija kao preporuka?

Preporučio bih dvije knjige svim čitateljima, a to su “Imati ili biti” autora Ericha Fromma te “Zašto se niste ubili”, prethodno spomenutog autora Viktora Frankla.