AIESEC BiH domaćin konferencije predsjednika 30 AIESEC zemalja

AIESEC Bosne i Hercegovine organizuje konferenciju predsjednika 30 AIESEC zemalja iz Centralne, Istočne i Zapadne Evrope te Sjeverne Amerike. Konferencija se održava od 15. do 17. novembra u hotelu "Alem" u Sarajevu.


Foto: AIESEC
Foto: AIESEC

AIESEC Bosne i Hercegovine organizuje konferenciju predsjednika 30 AIESEC zemalja iz Centralne, Istočne i Zapadne Evrope te Sjeverne Amerike. Konferencija se održava od 15. do 17. novembra u hotelu “Alem” u Sarajevu.

Ovaj događaj, punog naziva Central, Eastern, Western European and North American Presidents Meeting, održava se dvaput godišnje u jednoj od država koje se nalaze u navedenim regijama. Ove godine, AIESEC Bosne i Hercegovine je nakon aplikacijskog procesa dobio pravo da organizuje ovu strateški bitnu konferenciju za dalji razvoj ove organizacije u Evropi i Sjevernoj Americi ali i na globalnom nivou.

Na samoj konferenciji učešće će uzeti 30 delegata koji će biti predstavnici svojih zemalja i nacionalnih odbora koje vode. Pored njih, na konferenciji će biti prisutni i predstavnici AIESEC-a International, krovne organizacije koja koordinira rad sve 124 zemlje u kojima AIESEC postoji. Prisutan će biti i sam Predsjednik AIESECa International za 2013. i 2014. godinu, Rolf Schmachtenberg, što je za AIESEC Bosne i Hercegovine velika čast, saopšteno je iz AIESEC-a.

Šta je AIESEC?

Prisutan u 124 zemlje i teritorije i sa preko 90.000 članova, AIESEC je najveća međunarodna mreža studenata i platforma za istraživanje i razvoj liderskog potencijala kod mladih ljudi kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. AIESEC u Bosni i Hercegovini osnovan je 1953. godine, tada u sastavu AIESEC-a Jugoslavije, a nije prestao da djeluje ni tokom ratnog perioda. Ove godine obilježeno je 60 godina postojanja i rada u našoj zemlji gdje AIESEC djeluje nacionalno ali i u četiri lokalne kancelarije, u Mostaru, Banjoj Luci, Sarajevu i Zenici. Nedavno je završen i proces regrutacije novih članova, te je održana najveća godišnja nacionalna konferencija pod nazivom Future Leaders Motivation Seminar. Trenutno su otvorene prijave za program međunarodne volonterske razmjene pod nazivom Global Citizen, a svi zainteresovani studenti mogu pronaći više informacija na www.globalcitizenbh.tk.

(STUDOMAT.ba)