UNTZ: Studenti Pravnog fakulteta posjetili ICTY

Grupa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli zajedno s nastavnim osobljem realizovala je vrlo značajno naučno i praktično putovanje u Holandiju, tačnije u Den Haag - Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).


Foto: UNTZ
Foto: UNTZ

Grupa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli zajedno s nastavnim osobljem realizovala je vrlo značajno naučno i praktično putovanje u Holandiju, tačnije u Den Haag – Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Putovanje do mjesta odredišta u Scheveningen je trajalo punih 29 sati. Dočekala ih je vrlo ljubazno grupa predstavnika iz ambasade BiH u Holandiji. Tokom boravka upriličena je posjeta Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju – ICTY u Den Haagu. Također, planirano je i održano predavanje, a od posebnog značaja za studente je bilo prisustvovanje saslušanju svjedoka u slučaju Mladić. Nakon najvažnijeg dijela posjete tribunalu, imali su kontinuirano predavanje povodom rada, uslova i suđenja u Međunarodnom tribunalu – ICTY Den Haag.

Predavanje su održali značajni učesnici Outreach programa između ostalog, gosp. Petar Finci, viši asistent Outreach programa, potom gosp. Nenad Golcevski – službenik pri Outreach programu. Vrlo značajno interesovanje izazvao je sastanak sa gosp. Christoph Flügge – sudijom u slučaju Mladić. Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja, te su postavljana pitanja pravne prirode kako od studenata, tako i nastavnog osoblja.

Poslije sastanka sa sudijom ponovno je organizovano predavanje na temu Prosecution of War Crimes After the ICTY  od strane Aleksandra Kontića i posljednja sesija predavanja bila je na temu Joint Criminal Enterprise and Command Responsibility od strane gosp. Amira Čengića. Cjelodnevni obilazak tribunalu je organizirao dr. sc. Dževad Mahmutović, doc., u saradnji sa gosp. Amirom Ahmićem – oficirom za vezu Outreach programa Međunarodnog krivičnog tribunala, kojem studenti i nastavno osoblje, kako su istakli, duguju izrazitu zahvalnost jer je priuštio da se kako studenti, tako i nastavno osoblje što bolje upoznaju sa radom i organizacijom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – ICTY.

Tokom boravka, upriličena je i posjeta Palači pravde koja je smještena u Den Haagu. Obišli su značajan turistički dio koji se odnosi na dio historijskog nasljeđa gdje su studenti mogli poslušati diferentna predavanja koja se odnose na ratove, konferencije, arbitražni sud i sl.

Studenti i nastavno osoblje Pravnog fakulteta su bili posebno počastvovani posjetom tužioca Haškog tribunala Serž Bramec, koji je bio vrlo sretan što se susreo s mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine. Naročito je bio ponosan na činjenicu da ima priliku razgovarati sa studentima prava, te nastavnim osobljem koje interesuje njegov rad, kao i rad Haškog tribinala – ICTY. Na sastanku sa Serž Bramecom postavljeno je nekoliko pitanja od strane studenata i razmljenjeni su prijateljski osjećaji, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću UNTZ.

[box type=”shadow”]Pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta u Facebook grupi: Univerzitet u Tuzli[/box]

(untz.ba)