Advokat odbio zaposliti studenta koji je završio pravo u roku sa odličnim prosjekom: Evo kako to objašnjava

Advokat ne želi zaposliti studenta koji je završio fakultet u roku i to s odličnim prosjekom ocjena, a evo kako to objašnjava.


graduation 1

Jedan advokat ne želi zaposliti ‘friško’ diplomiranog studenta Pravnog fakulteta, a razlog će vam se učiniti nevjerovatnim. Problem leži u činjenici da je kandidat za posao bio savršeni student: završio je fakultet u roku i to s odličnim prosjekom ocjena.

Za 99,9% poslodavaca odličan uspjeh tokom studija bio bi odlična pokazatelj kvalitete kandidata, ali ne i za beogradskog odvjetnika Uroša Nedeljkovića, piše Blic.rs.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Njemu je u kancelariju stigla molba za posao o kojoj većina poslodavaca sanja, ali ju je on odbio bez mogućnosti razmatranja.

Osim što, kako kaže, trenutno ne zapošljava nikoga, smeta mu što se radi o kandidatu koji je tokom studiranja dobivao sve same desetke, a fakultet je završio za svega četiri godine i tri mjeseca, dakle u roku.

 – Za ovaj posao nije bitno samo knjiško znanje, već i životno iskustvo i talent. A što je on proživio i radio dok je studirao? To je moj stav. Drugi možda drugačije razmišljaju, objašnjava Nedeljković svoj stav.

Kako kaže, ima poznanika koji su tokom školovanja imali sjajne ocjene, ali nisu postigli naročiti profesionalni uspjeh.

 – U mojoj kancelariji su gotovo svi studirali šest, sedam godina, ni ne znam kakve su ocjene dobivali na fakultetu, a svi su odlični advokati. Ne bi mi bio problem zaposliti nekoga ko je studirao 10 godina. Veoma je bitna radna atmosfera u uredu. Svaki posao može se naučiti, ali karakter osobe često može biti smetnja ili prednost u radnom okruženju, nastavlja advokat.

“Studiranje na Pravnom fakultetu je čisto bubačenje”

Jedan od najpoznatijih odvjetnika u Srbiji Branislav Tapušković navodi za da ocjene tijekom studiranja za posao advokata nisu toliko važne, ali dodaje da je apsurdno odbaciti nečiji životopis samo zato što se radi o nekome ko je imao prosjek ocjena na fakuletu 10.

 – Ocjene pokazuju djelimično nečiju kvalitetu. To je nekakva prednost. Na mjestu kolege, pozvao bih takvog studenta na razgovor i procijenio je li za ovaj posao ili ne. Međutim, studiranje na Pravnom fakultetu je čisto bubačenje i tu nema nikakve prakse, pa ocjene ne znače da će neko zahvaljujući dobrom prosjeku biti odličan advokat. Važniji je talent i snalaženje u konkretnim i nepoznatim situacijama, objašnjava Tapušković i dodaje da je zapošljavao friško diplomirane studente, ali samo s preporukom.