75. godišnjica Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Kako je rekao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih simbola kulturnog indentiteta Bosne i Hercegovine, te da obilježavanje godišnjice njenog rada traje tokom čitave godine.


Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada.

Advertisements

Biblioteka 31. oktobra navršava tačno 75 godina rada, ali mi ćemo iz praktičnih razloga rođendan obilježiti u četvrtak, 29. oktobra svečanom akademijom, izložbom i projekcijom video zapisa, kada ćemo sumirati sve naše aktivnosti u proteklim godinama. Bit će to prilika da se prisjetimo puta koji je započeo 31. oktobra 1945. godine, rekao je Ovčina.

Podsjetio je na bogatu historiju NUBBiH, te na njeno spaljivanje u agresiji na BiH 1992. godine, kada su se njene prostorije nalazile u Vijećnici. Naveo je i da je tada 90 posto bibliotečkog fonda nestalo u požaru, ali da biblioteka nije stala s radom.

Advertisements

Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa Muamera Smajić istaknula je da je svima poznata situacija u kojoj se nalazi sedam kulturnih institucija državnog značaja u BiH, te da su zbog tog stanja fondovi NUBBiH došli u veliku opasnost od propadanja i nestanka.

Da bismo istakli važnost zbirki i fondova koje baštinimo, odlučili smo prošle godine podnijeti peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, jer smo smatrali da je bilo potrebno što prije uspostaviti plan upravljanja i zaštite ove građe uz adekvatnu tehničku i profesionalnu pomoć. Komisija je u julu ove godine donijela odluku da se naše specijalne zbirke proglase nacionalnim spomenikom BiH, podvukla je Smajić, a prenosi Fokus.ba.

Kako je Smajić rekla, NUBBiH za 75. godišnjicu planira organizovati jednodnevnu izložbu građe koja se nalazi u njenim zbirkama, a u planu su i virtualne izložbe koje će omogućiti zainteresovanima da svakodnevno pregledaju zbirke ove institucije.